Društvo

Danas oblačno, ali bez padavina: Hladni zimski dani i dalje pred nama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

07:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija, kao i veći deo Evrope, ponovo se nalaze pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska. Ono što remeti stabilizaciju i sprečava da vreme bude vedro i sunčano je blizina ciklona, koji se trenutno nalazi iznad Crnog mora, a koji Balkanskom poluostrvu donosi vlažan morski vazduh, te iznad naše zemlje dolazi do stalnog formiranja oblačnosti.

Iako nas danas očekuje pretežno oblačno vreme, padavina neće biti. Nešto više sunčanih perioda biće na severu i zapadu, međutim sredinom dana povećanje oblačnosti donosi tmurno vreme celoj Srbiji, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Minimalna temperatura ponovo je bila ispod nule, a maksimalna ni danas neće prelaziti šesti podeljak. Ovakve temperature malo su ispod proseka za ovo doba godine, a dodatni osećaj hladnoće donosi nam severozapadni vetar.

Hladan severozapadni vetar danas će duvati umerenim i povremeno pojačanim intenzitetom, a u Timočkoj krajini očekuju se i jači udari.

I druga polovina nedelje biće promenljiva. U četvrtak i petak imaćemo nešto više sunčanih perioda, ali će hladan vetar i povremene slabe padavine činiti da subjektivni osećaj temperature bude kao da je ispod 5 stepeni. Izmerene vrednosti međutim kretaće se i do 8. podeljka.

Za vikend ćemo se ponovo naći pod uticajem Đenovskog ciklona koji u subotu uveče zahvata prvo južne predele, a u nedelju se padavinska zona proširaje i na zapadne i centralne delove zemlje.

Iako proleće kalendarski počinje za manje od 20 dana, hladni zimski dani su i dalje pred nama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija