Društvo

"Vozili smo bez prestanka 36 sati, morali smo da spašavamo decu": Ukrajinske izbeglice stigle u Beograd

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

02/03/2022

-

16:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Olga i njene tri ćerke, konačno su na sigurnom. Da stignu iz Kijeva do Beograda trebalo im je dva dana, pun rezervoar i tri kanistera goriva, malo hrane i mnogo hrabrosti. Posle mukotrpnog puta, porodica Hordijenko je smeštaj pronašla u naselju Stepa Stepanović u stanu Olgine sestre Katerine.

Iako su sada na bezbednom, dom Olgine sestre ispunjen je strahom, neizvesnošću i grižom savesti, jer dok one spavaju pod vedrim nebom, njihova porodica se u skloništima i metro stanicama krije od bombi. Dve sestre ne znaju ništa o svojim roditeljima, a Katerinina kuma, koja je takođe sa njima u stanu, pomno čeka vesti o svojoj deci iz Ukrajine. 

Veliku pomoć, tvrde sestre, pružile su komšije u Beogradu koje pokušavaju da pomognu kako god mogu, te pored hrane i odeće, nude zagrljaje i druženje.

"Da ne stajemo, to nam je bila ideja. Jako smo se plašili, morali smo da spašavamo decu. Rekli smo im: 'Krećemo, na sva pitanja odgovaramo kasnije'", prisetila se Olga Hordijenko, majka troje dece iz Ukrajine.

Euronews/Nataša Jovanović

Porodica u skloništu u Kijevu

Porodica je vozila bez prestanka 36 sati, dok nije stigla u Mađarsku.

"Birali smo najbezbedniji put, koji je bio duži i za koji nam je trebalo više vremena. Znali smo da napadaju velike gradove, pa smo ih izbegavali i išli okolnim putevima. Ukrajinci su stajali uz put i nudili hranu našoj deci. Svi su bili velikodušni, nudili hranu, smeštaj i pomoć. Na ukrajinsko-mađarskoj granici su takođe bili ljubazni, carinici su pomagali da što pre prođemo granicu. Mađari su nudili hranu i smeštaj i dočekali nas otvorenog srca", ispričala je za Euronews Srbija Olga.

Na putu su bile velike gužve, avioni su im leteli iznad glava, a najbolja odluka koju su doneli, kaže majka, je što su na vreme kupili dovoljno goriva. U Beogradu ih je dočekala Katerina, Olgina mlađa sestra koja u Srbiji živi već 12 godina. Od kako je počeo rat, u Katerininom stanu je vanredno stanje.

Euronews/Nataša Jovanović

Porodica na Mađarskoj granici

"Još uvek smo napeti. Nama su majka i otac u Kijevu na različitim lokacijama. Naša rodbina je rasuta sada po celom svetu i celoj Ukrajini i ne znamo gde su", rekla je za Euronews Srbija Katerina Zoraja.

Kod nje u gostima je i njena kuma Oksana Perepelka, koja je pre 15 dana u Beograd došla da krsti Katerininu ćerku i sticajem okolnosti ostala ovde. Njeno dvoje dece sa svekrvom izbegli su iz Kijeva i na putu su ka Beogradu.

"Osećam se bespomoćno i osećam veliku bol zato što moja deca spavaju na podu u skloništu, a ja spavam pod mirnim nebom u udobnoj posteljini, a oni su tamo negde i ne mogu nikako da im pomognem", kaže Katarenina kuma, iz Kijeva.

Pomoć stiže sa svih strana, a posebno su se angažovale komšije koje je Katerina zamolila za koji jastuk viška.

Euronews Srbija

 

"Mi stanujemo u naselju Stepa Stepanović na Banjici stanari naselja imaju veliko srce. Svi su se ponudili, svi su donosili hranu, odeću, donose novac, prave nam hranu, kuvaju nam, nude smeštaj, zagrljaje, druženje, ja ne bih mogla bez njih", podvlači Katerina.

Za dalje planove još je rano. U zavisnosti od toga šta će dešavati u Ukrajini, odlučiće gde će dalje. Šestogodišnja devojčica Ljubav ne razume zbog čega su odrasli zabrinuti i o čemu razgovaraju, ali srećna je jer konačno može mirno da spava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija