Društvo

Zaštinik građana kontroliše rad Centra za socijalni rad u Beogradu, REM i MInistarstva kulture: Zaštititi maloletnike

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2022

-

20:29

Zaštinik građana kontroliše rad Centra za socijalni rad u Beogradu, REM i MInistarstva kulture: Zaštititi maloletnike
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je danas postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa u vezi sa slučajem seksualnog zlostavljanja deteta u Beogradu.


Zaštitnik apeluje na medije da u izveštavanju u takvim slučajevima ne objavljuju podatke koji mogu da otkriju identitet deteta žrtve.

„U medijima su objavljene izjave i imena roditelja, slika kuće i navedeni podaci mogu otkriti identitet deteta. Na ovaj način se dete žrtva dodatno traumatizuje i viktimizuje što može uticati na njen proces oporavka. Ponovo apelujem na medije da prilikom izveštavanju o ovakvim osetljivim slučajevima ne objavljuju podatke koji mogu da otkriju identitet deteta žrtve“, izjavio je zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je pokrenuo postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Regulatornog tela za elektronske medije i Ministarstva kulture i informisanja.

Od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana obavesti o okolnostima slučaja, a od REM-a i Ministarstva kulture i informisanja da pokrenu odgovarajuće postupke kako bi utvrdili da li je ovakvo izveštavanje medija u skladu sa zakonom i u vezi sa tim preduzmu mere iz svoje nadležnosti, te da ga o tome obaveste u roku od 15 dana.

Komentari (0)

Srbija