Društvo

Zdravstvenim ustanovama uručena nova sanitetska vozila, još 500 lekara dobilo posao

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/03/2022

-

11:16

Zdravstvenim ustanovama uručena nova sanitetska vozila, još 500 lekara dobilo posao
Zdravstvenim ustanovama uručena nova sanitetska vozila, još 500 lekara dobilo posao - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarali su danas sa zaposlenima u zdravstvu povodom dodele novih, savremenih, sanitetskih vozila zdravstvenim ustanovama. Nakon toga upriličena je svečanost u Palati Srbija za još 530 mladih lekara u Srbiji koji su dobili zaposlenje.

Među novim vozilima se nalaze i specijalni saniteti za ljude koji su na dijalizi, koje su dobili i instituti za rehabilitaciju.

Doktor Dejan Čučulanović, direktor ZC Kladovo, rekao je da je ustanova kojom upravlja dobila najsavremenije vozilo opremljeno po svetskim standarima, kao i četiri nova lekara koji su veliko pojačanje za zdravstvenu zaštitu stanovništva.

"Ponosan sam što smo deo zdravstvenog sistema koji se podigao sa evropskog začelja na najbolji u ovom delu Evrope. Zato bi ovu priliku iskoristio da se u ime zdravstvenih radnika zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i ministru Zlatiboru Lončaru", rekao je Čučulanović.

Posao za više od 500 mladih lekara

Danas je ugovore o zaposlenju dobilo još 530 mladih lekara sa prosečnom ocenom 8.50, a dodeli ugovora prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i direktori zdravstvenih ustanova.

Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca pokrenulo je Ministarstvo zdravlja 2018. godine i do sada je u okviru tog programa zaposleno gotovo 35.000 mladih zdravstvenih radnika.

Tom prilikom, premijerka Srbije se, u ime države, zahvalila mladim lekarima što su, kako kaže, izabrali tako težak i human poziv koji zahteva mnogo rada i truda, te što su spremni da tek sada naporno rade.

"Ovo je ogromna stvar za srpsko zdravstvo", rekla je Brnabić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ona se posebno zahvalila i ministru Lončaru, i istakla je njegove zasluge za stvaranje jednog od najjačih zdravstvenih sistema u ovom delu Evrope.

"To je najveći znak poverenja u svoju zemlju i njenu budućnost, i time dajete primer svim ostalim mladim ljudima, da se trud i rad isplate. To je ona Srbija u koju mi verujemo. Zato i mi radimo posao koji radimo", kazala je premijerka.

Ona je rekla da je rešen problem manjka zdravstvenog kadra.

"Naše zdravstvo smo gradili na tri osnovna stuba. Na vama mladim kadrovima i obrazovanju. I 2018. godine je ministar Lončar pokrenuo program zapošljavanja najboljih studenata medicine, mladih lekara i tehničara. Uspeli smo da rešimo taj problem i da vam napravimo prostora. Drugi stub je bio da vam stvorimo uslove da možete da radite, najbolje što možete. A takođe i da radite dostojanstveno, što mnoge generacije pre vas to nisu imale" rekla je Brnabić.

Doktorka Katarina Stanković iz Vranja zahvalila se predsednici Vlade na prilici da radi u svojoj zemlji.

"Sigurna sam da smo kada smo upisivali fakultete maštali da nas po završetku čeka siguran posao. Srbija već nekoliko godina omogućava upravo to, posao i usavršavanje. Ne znam koliko zemalja to omogućava. Želim da se zahvalim ministru Lončaru i državi Srbiji na datoj šansi. Brinućemo o građanima Srbije odgovorno", rekla je dr Stanković.

Komentari (0)

Srbija