Društvo

Baba Marta se i dalje ne predaje: Oblaci, kiša i zahlađenje, vetar doneo saharski pesak i u Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2022

-

07:18

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko sunčanih i relativno toplih dana, oblaci, kiša i zahlađenje ponovo će obeležiti vremenske prilike iznad naše zemlje. Kišonosni oblaci su već tokom noći zahvatili severne predele Srbije, a u ranim jutarnjim satima slaba kiša je počela da pada i u Beogradu. Pod uticajem severozapadnog vetra oblaci se danas premeštaju dalje prema jugu, te se u poslepodnevnim satima kiša očekuje i na krajnjem jugoistoku Srbije, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

"U isto vreme dolazi do prestanka padavina u Vojvodini, te će u ovim severnijim predelima do kraja dana biti oblačno, vetrovito i  suvo. Zbog oblaka koji su tokom noći prekrivali nebo ovog jutra bilo je malo toplije nego prethodnih dana. Temperatura se kretala od 2 stepena u Vranju, pa do 12, koliko je izmereno u Beogradu", kaže ona.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodaje da će tokom dana biti malo svežije nego juče, na severu i zapadu mestimično se očekuje do 14 stepeni, dok će u ostatku Srbije biti za stepen - dva svežije.

Severozapadni i zapadni vetar će u Vojvodini danas biti pojačan, povremeno i jak, dok će južnije duvati nešto slabijim intenzitetom.

"Četvrtak će biti oblačan. Slabe padavine očekuju se u centralnoj i južnoj Srbiji. Na planinama će provejavati slab sneg, a u nižim predelima padaće slaba kiša i to samo mestimično. Vetar je takođe u slabljenju, ali će u košavskom području povremeno biti jačih udara vetra", rekla je Gojković.

Već u petak imaćemo više sunčanih perioda, ali je i temperatura biti u blagom padu, te će krajem ove i početkom naredne nedelje maksimalna dnevna biti oko 10 stepeni, u južnijim predelima i hladnije, navodi.

"Proleće nam stiže za manje od 5 dana, ali se Baba Marta i dalje ne predaje. Temperatura će za vikend ponovo biti ispod proseka, a nešto duže periode toplog vremena možemo očekivati tek krajem marta", zaključuje Gojković.

Pesak iz Sahare

Ciklonska aktivnost iznad pirinejskog poluostrva 14. marta, uslovila je jako južno visinsko strujanje, sa brzinama vetra od preko 100 kilometara na sat i na područje Evrope donela velike količine saharskog peska i prašine iz Afrike.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Peščani saharski oblak najpre je zahvatio delove Španije zatim Francuske i Alpa, izazivajući nadrealne tonove neba koje smo vidjali na filmovima o peščanim olujama. Kiša je puna peska, blata i obojena je crvenom bojom. Saharski oblak je tokom noći zahvatio Vojvodinu a pred zoru i Beograd. Nebo je bilo pred zoru  nadrealno crveno",  kaže za Euronews Srbija meteolorolog Ivan Ristić.

Usled slabe kiše koja je padala na kolima su ostali tragovi peska i blata. Saharski oblak će proći naše zemlju u prepodnevnim časovima, tako da se popodne njegov uticaj u Srbiji više ne očekuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija