Društvo

Stiže novac za obeštećenje roditelja dece sa invaliditetom - za 200 porodica 70 miliona dinara

Komentari

Autor: S. Tuvić

17/03/2022

-

14:15

Stiže novac za obeštećenje roditelja dece sa invaliditetom - za 200 porodica 70 miliona dinara
Stiže novac za obeštećenje roditelja dece sa invaliditetom - za 200 porodica 70 miliona dinara - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim će biti obeštećene porodice koje imaju decu sa invaliditetom, a nisu mogli da koriste tuđu negu i pomoć zbog sporne odredbe Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom iz 2018. godine, saznaje Euronews Srbija.

Naime, pre deset meseci proglašena je neustavnom odredba Zakona iz 2018. godine da majke dece sa invaliditetom u vreme odsustva sa posla radi nege deteta moraju da se odluče da li će primati platu ili tuđu negu i pomoć.

Tom odredbom, koja je proglašena neustavnom, oštećeno je oko 200 porodica. Zaključkom Vlade Srbije one će biti obeštećene, a za tu namenu izdvojeno je 70 miliona dinara.

"Pregovori između Mame su zakon i predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka I socijalna pitanja i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, kao i traganje za dovoljno dobrim rešenjem trajali su nešto malo duže od tri meseca. U proces je bio uključen i Kabinet predsednice Vlade, Ministarstvo finansija, kao i centri za socijalni rad. Svi zajedno smo, uprkos komplikovanosti samog zahteva, uspeli u nameri da se nađe rešenje za ove porodice. Žao mi je što je do ovakvih komplikacija nepotrebno došlo jer sam o neustavnosti odredbe člana 12. stav 7. govorila u Skupštini i kada je Zakon usvajan, ali mi je u isto vreme drago što je problem rešen i zahvaljujem se svima na saradnji", rekla je Tatjana Macura, predsednica "Mame su zakon".

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom iz 2018. godine nalagao je da roditelj koji odsustvuje sa posla zbog nege deteta sa invaliditetom mora da se odluči da li će da prima platu ili tuđu negu i pomoć. Pre oko 10 meseci Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom tu odredbu, a roditelji su imali pravo na obeštećenje koje im do danas nije isplaćeno. Zaključkom Vlade Srbije stvoreni su uslovi za to.

Macura za Euronews Srbija kaže da su uključeni centri za socijalni rad na lokalu koji su obavili popis porodica koje su oštećene. 

"Oni su utvrdili ko su mogli da budu potencijalni korisnici tuđe nege i pomoći, a da to pravo nisu ostvarili zbog sporne odredbe zakona.  Došlo se do broja od oko 200 porodica", zaključila je Macura.

 

Preporuka za vas

Mame su zakon: Oko 9.000 porodilja u protekle tri godine primalo manje od minimalca

Komentari (0)

Srbija