Društvo

Na Dečijoj klinici KBC "Dragiša Mišović" zbog kovida 16 pacijenata, među njima i blizanci od tri meseca

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

09:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na Dečijoj klinici Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović” nalazi se 16 kovid pacijenata, a najmlađi pacijenti su prevremeno rođeni blizanci od tri meseca.

Noćas su bila dva prijema, a svakodnevno dolaze deca, najčešće iz unutrašnjosti, jer su sada sve mogućnosti hospitalizacije kovid pacijenata usmerene u Dečiju kliniku. Kod dece koja su preležala infekciju koronavirusa javljaju se dve različite kategorije post-kovida ili produženih kovid sindroma.

"Post kovid-sindrom je ozbiljnije stanje i kod dece se javlja retko, nakon četiri do šest nedelja kod one dece koja su preležala asiptomatski ili blago simptomaski kovid. To je jedno teško opšte stanje sa visokom temperaturom, sa profuznim povraćanjima, glavoboljom, visokom temeperaturom, malaksalošću i to prepoznajemo kao teškog pedijatrijskog pacijenta", rekla je za Tanjug dr Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Ona je pojasnila da se produženi kovid, koji se često pominje kod odraslih pacijenata, ređe se javlja kod dece kao produženi kašalj, umor i pad koncentracije.

"Post kovid sindrom se zove još i Multisistemski Inflomatorni Sindrom - MISC, i to je jedino od najtežih pedijatrijskih stanja koje podrazumeva intenzivno lečenje i terapiju. Dobro je da se javlja u manjem broju slučajeva, a oni koji su imali, dobro su reagovali na terapiju i izlečeni su", rekla je Ostojić.

Multisistemski Inflomatorni Sindrom - MISC se javlja kod dece koja su imala asimptomatski ili blago simptomatski oblik kovida, kazala je ona. Prema njenim rečima, omrikon soj kovida je dosta masovniji kod dece od predhodnih sojeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija