Društvo

Zaštitnik građana o problemima vlasnika staračkih domova: Komplikovan proces licenciranja i nepravedna konkurencija

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2022

-

17:31

Zaštitnik građana o problemima vlasnika staračkih domova: Komplikovan proces licenciranja i nepravedna konkurencija
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je danas sa vlasnicima privatnih domova za brigu o starim osoba koji su mu preneli da najviše problema imaju sa dužinom trajanja postupka licenciranja i postojećom poreskom regulativom.

Pašalić je na sastanku sa članovima Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijih najavio da će kontaktirati nadležno ministarstvo kako bi se sagledali svi mogući problemi koje imaju.

"Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tražiću da me obaveste o svemu na šta su ukazivali vlasnici privatnih domova kako bi uslovi rada bili jednaki za državne i za privatne domove i korisnicima obezbedio najviši nivo usluga", rekao je Pašalić, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Pašalić je naveo da je Institucija Zaštitnika građana primila mali broj pritužbi na rad domova za stare, dok je više pritužbi bilo na rad organa koje po zakonu ima nadležnost da kontroliše njegova institucija.

"Zaštita starih osoba, kao što sam ranije najavio, biće naš prioritet kako u državnim i privatnim domovima za brigu o starim osobama tako i u njihovim porodicama. To su naše majke, očevi, drugi bliski srodnici, i svi zajedno imamo obavezu i dužnost da im obezbedimo dostojanstven tretman u starosti gde god da je provode, bilo u domu bilo kod kuće", rekao je, između ostalog, Pašalić.

Predsednik udruženja Radoslav Milovanović je ukazao da su problemi sa kojima se susreću, pre svega komplikovan i dug proces licenciranja i postojeća poreska regulativa, problemi celog našeg društva ali i starih osoba kojima je takav smeštaj potreban, te zaključio da je neophodna bolja saradnja i podrška države kako bi se unapredio njihov rad.

Članovi udruženja su rekli da imaju problem sa nelojalnom konkurencijom koju stvaraju nelegalni domovi za stare što su prijavljivali resornom ministarstvu, ali i sa, kako su naveli, izveštavanjem medija o problemima koje imaju u radu, kada neki slučaj dospe u javnost.

Komentari (0)

Srbija