Društvo

Posle 200 godina bizoni ponovo u Srbiji: Pet jedinki stiglo u Nacionalni park Fruška gora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2022

-

23:25

Posle 200 godina bizoni ponovo u Srbiji: Pet jedinki stiglo u Nacionalni park Fruška gora
Posle 200 godina bizoni ponovo u Srbiji: Pet jedinki stiglo u Nacionalni park Fruška gora - Copyright Unsoplash

veličina teksta

Aa Aa

Posle 200 godina u Srbiju su ponovo stigli bizoni. U Nacionalni park Fruška gora pre tri dana stiglo je pet jedinki evropskog bizona, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području.

Pre skoro 100 godina, evropskih bizona je u Evropi bilo svega pedesetak. Krajem sledeće godine kada se zaokružuje vek od početka borbe za njihovo očuvanje, stručnjaci procenjuju da će ih na istom prostoru biti više od 10.000. Jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske, već treći dan žive u svom novom domu, na Fruškoj gori. 

Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na Balkanu na kojem ponovo počinju da se razmnožavaju ove i danas fascinantne životinj, piše NP Fruška gora.

Pet jedinki pušteni su na karatkerističnom području koji je primeren za njihovu adaptaciju.

"Pre pet godina kada smo posetili nekoliko rezervata evropskog bizona u Evropi, bili smo fascinirani ne samo veličanstvenošću ovih životinja i njihovim značajem za eko sisteme, već i time kolika su turistička atrakcija. I poželeli smo to i u našoj zemlji", ističe se u objavi.

U prethodnim godinama, jedinke ovih bizona pažljivo su birane od strane najvećih svetskih i evropskih stručnjaka životinjske genetike i očuvanja prirode, koji su iz Poljske i Španije stigli u pratnji bizona kako bi pomogli stručnim licima iz JP "Nacionalni park Fruška gora" da ceo proces prođe besprekorno. Ceo njihov transport je pomno praćen, kao i ispuštanje u unapred pripremljeni prostor na Fruškoj gori. 

Iako mnogi verovatno jedva čekaju da ih vide, potrebno je prvo da prođe period karantina i adaptacije.

U Evropi postoji 47 krda bizona

Kao rezultat dugoročnog sprovođenja kontinuiranih mera zaštite, populacija evropskog bizona u divljini porasla je sa oko 1.800 jedinki u 2003. godini na preko 6200 u 2019. godini. Nakon što su poslednje jedinke u divljini odstreljene u Bjeloveža šumi i na Kavkazu 1921. i 1927, preostali bizoni su opstajali samo u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine.

Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji. Trenutno, u Evropi postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko hiljadu jedinki.

Ženka bizona kao i domaća krava, nosi mladunče devet meseci. Evropski bizon postao je simbol ambicioznih poduhvata očuvanja velikih divljih prostranstva u Evropi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija