Život

Trošna kućica za pse prodata za više od 44.000 dolara zato što na krovu ima rupu od meteorita

Komentari

Autor: Mashable

28/02/2022

-

12:13

Trošna kućica za pse prodata za više od 44.000 dolara zato što na krovu ima rupu od meteorita
Trošna kućica za pse prodata za više od 44.000 dolara zato što na krovu ima rupu od meteorita - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa
Jedna trošna kućica za pse prodata je po ceni od 44.100 dolara na aukciji održanoj prošle nedelje u aukcijskoj kući "Kristi", zato što je rupu na njenom krovu napravio jedan kamen iz svemira.
 
Nemački ovčar Roki iz Kostarike, koji u trenutku pada meteorita nije bio u svojoj kući, možda je ostao bez krova nad glavom, ali su njegovi vlasnici dobili pozamašnu "odštetu", zahvaljujući tome što su objekti napravljeni ljudskom rukom pogođeni meteoritima zapravo prilično retki.
 
 
Na Zemlji je otkriveno 60.000 meteorita, a većina potiče od asteroida. 
 
Naučnici procenjuju da svakog dana na Zemlju padne oko 48,5 tona milijardama godina starog kamenja, koje mahom ispari u atmosferi ili padne u okean, koji prekriva preko 70 procenata naše planete.
 
Manji procenat stiže sa Marsa ili sa Meseca, a za najmanje 126 je poznato da potiču sa Crvene planete.
 
Da bi meteoriti bili zvanično dokumentovani, vlasnik mora da preda jedan njegov deo međunarodno priznatoj instituciji, kao što je recimo, Prirodnjački muzej.
 
Aukcijska kuća Kristi ponudila je na aukciji i deo Rokijeve stene, a on je prodat za 21.420 dolara, gotovo upola manje od kućice kojoj je probio krov.
 
Džejms Hislop, načelnik odeljenja za naučne instrumente, globuse i prirodnu istoriju kuće Kristi zaslužan je što su se kućica i meteorit našli na aukciji, jer su ga podsetili na "umetničku instalaciju".
 
"Meni se komotno uklapa uz neka kul savremena umetnička dela", rekao je on za Mashable.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin