Život

Ajnštajnov proračun teorije relativiteta prodat za rekordnih 13 miliona dolara

Komentari

Autor: CNN

24/11/2021

-

11:01

Ajnštajnov proračun teorije relativiteta prodat za rekordnih 13 miliona dolara
Ajnštajnov proračun teorije relativiteta prodat za rekordnih 13 miliona dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ajnštajnov rukopis u kom se bavio ključnom fazom u razvoju svoje teorije relativiteta, prodat je na aukciji u Parizu po ceni od 11,6 miliona evra, odnosno preko 13 miliona dolara.

Aukcijska kuća Kristi procenjivala je vrednost ovog važnog proračuna na između dva i tri miliona evra, ali je rukopis na 54 strane dostigao višestruko višu cenu i postao najskuplji od svih naučnih beleški u istoriji.

Među papirima je i rukopis nobelovca Mišela Besoa, švajcarskog inženjera i Ajnštajnovog saradnika i dugogodišnjeg prijatelja, prenosi CNN.

Dokument prikazuje "ključnu fazu razvoja opšte teorije relativiteta, koja je oblikovala razumevanje funkcionisanja univerzuma", stoji u opisu aukcijske kuće Kristi.

profimedia

 

Rukopis je pisan između juna 1913. i početka 1914. i sadrži proračune Ajnštajna i Besoa o specijalnoj teoriji relativiteta i anomaliji orbite planete Merkur. 

Međutim, u njoj je bilo i mnogo manjih grešaka, koje je Ajnštajn naknadno prepravljao. 

Kad je Beso napustio Cirih, poneo je rukopis sa sobom, što je jedan od razloga zbog kojih je opstao, jer Ajnštajn verovatno nikad ne bi čuvao nešto što je smatrao "radnim dokumentom".

Inače, u maju ove godine prodato je Ajnštajnovo pismo u kojem je zapisao poznatu jednačinu E = mc2 i to po ceni većoj od 1,2 miliona dolara (milion evra). 

Arhivatori angažovani na projektu u Institutu za tehnologiju u Kaliforniji i Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu ističu da postoje još samo tri poznata primera Ajnštajnovog rukopisa jednačine. Taj četvrti primerak jedini je u privatnom vlasništvu. Postao je poznat javnosti skoro. Aukcijska kuća je očekivala da bude prodat za oko 400.000 dolara.  

Komentari (0)

Magazin