Društvo

Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Srbiji - u ovom gradu građani će moći besplatno da odlože kabasti otpad

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

14:59

Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Srbiji - u ovom gradu građani će moći besplatno da odlože kabasti otpad
Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Srbiji - u ovom gradu građani će moći besplatno da odlože kabasti otpad - Copyright TANJUG/VOJNET/Aleksandra Plavšić

veličina teksta

Aa Aa

U okviru inicijative "Za nula otpada u Sremskoj Mitrovici" danas je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Srbiji, u kojem je građanima omogućeno potpuno besplatno odlaganje kabastog otpada u osam specijalnih kontejnera.

Zahvaljujući pomenutom reciklažnom dvorištu, koje predstavlja značajan korak u borbi za očuvanje zivotne sredine, očekuje se smanjenje divljih deponija u gradu za 80 odsto, a građane će obradovati i smanjenje računa za komunalne usluge.

Inicijativa je pokrenuta od strane JKP “Komunalije”, a prošle godine pobedila je na konkursu u okviru projekta "Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji" na NALED-ovoj platformi za donacije.

TANJUG/VOJNET/Aleksandra Plavšić

 

Veliku finansijsku podršku za pomenuti projekat pružila je kompanija British American Tobacco, članica NALED-a, koja je izdvojila 1,18 miliona dinara.

"U fokusu svih aktivnosti naše kampanje je zaštita životne sredine i stvaranje boljih uslova za život i rad u lokalnoj zajednici. Ono što je jako važno to je da smo u ovom projektu sarađivali sa institucijama Vlade Srbije, sa NALED-om i lokalnom samoupravom koja je prepoznala potrebu za ovakvim projektom. Sve što BAT radi svodi se na stvaranje održivosti", rekao je menadzer regulatornih poslova u kompaniji BAT Dragan Penezić.

Pokušaj da se ukinu male divlje deponije

On je kazao da je reciklaža kao jedan od najbitnijih elemenata te održivosti upravo prepoznata ovim projektom. Penezić je izrazio zadovoljstvo što će od Reciklažnog dvorišta lokalna zajednica imati veliku korist. Predstavnici NALED-a su, takođe, istakli značaj reciklažnog dvorišta.

"Zaštita životne sredine je jedan od strateških reformskih prioriteta i zajedno s partnerima radimo na unapređenju prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, otpada od stakla i hrane, upotrebljenih baterija i sijalica i električnog i elektronskog otpada. Sa reciklažnim dvorištem oko 19.000 domaćinstava iz Sremske Mitrovice dobilo je priliku da aktivno ucestvuje u reciklaži", istakao je direktor Odeljenja za održivi razvoj u NALED-u Slobodan Krstović.

TANJUG/VOJNET/Aleksandra Plavšić

 

Portparol JKP "Komunalije" Tamara Milković rekla je da je to veliki projekat koji će značiti spas za Sremsku Mitrovicu, zbog problema sa malim divljim deponijama koje su se stvarale u stambenim naseljima pored kontejnera.

"Građani nisu imali mogućnost da pravilno odlagažu kabasti otpad. Upravo zbog toga smo napravili projekat i dobili divne saradnike, sponzore i donatore koji su nam omogućili da konačno postanemo grad bez otpada", istakla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija