Društvo

Nizak vodostaj Zlatarskog jezera upozorava: Za 60 godina ovo je drugi put da po dnu može da se hoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RINA

15/04/2022

-

15:59

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od Zlatarskog jezera kod Nove Varoši već duže od mesec dana mogu se videti samo obrisi. Za 60 godina koliko postoji ova hidroakumulacija na reci Uvac, ovo je tek drugi put da se zbog niskog vodostaja može hodati po njemu.

Iz Specijalnog rezervata prirode Uvac ističu da ovo nije iznenađujuće jer, zbog proizvodnje struje, što je prvobitna namena ovog jezera, vodostaj kreće da opada svake godine u avgustu mesecu.

"Poslednji put ovako nizak dotok vode zabeležen je 2005. godine kada jer nivo jezera bio na 820 metara, dok je maksimalna kota 885 metara", kaže za Euronews Srbija upravnik Ribarskog područja rezervata Uvac, Novak Pejović.

I pored neosporne činjenice da su u prethodnom periodu hidroelektrane angažovane više nego inače, problem je i u nedovoljnom prilivu vode.

RINA

 

"Prosečan dotok vode je 13 metara kubnih u sekundi, a mi trenutno nismo u akumulaciji ni na tom prosečnom dotoku vode", naglašava Pejović.

Pejović kaže i da su velike suše tokom jeseni dovele da zemlja upija vodu iz snega koji se topi, a korita ne mogu da se pune jer nema ni dovoljno padavina. On ističe da ovako nizak vodostaj trenutno ne utiče na biljni i životinjski svet, ali imajući u vidu da od 15. aprila počinje mrest šarana kome najviše prija biljna vegetacija u priobalju, on se ove godine najverovatnije neće ni mrestiti.

"Nadamo se da će Srbiju spasiti majske kiše i da će napuniti akumulacije. Uglavnom u maju dođe do naglog punjenja akumulacije, a tada po hidrološkim uslovima kod nas izlazi riba u mrest i ostaje nam samo da se nadamo da će padavina biti", kaže Pejović.

RINA

 

Iz rezervata Uvac upozoravaju i da ukoliko se nastavi sa povećanom proizvodnjom struje da, usled porasta temperature može doći do cvetanja algi i pojave cijanobakterija.

"Ako ostane ovaj režim rada hidrocentrala u junu i julu voda iz akumulacije Uvac preći će i u Zlatarsko ,a zatim i Radoinjsko jezero i izazvati i u njima cvetanje algi", upozorava Pejović.

RINA

 

Sa Radoinjskog jezera vodom se snabdeva Priboj, a Užice je pre osam dgodina ostalo bez vode za piće upravo zbog pojave algi u akumulaciji Vrutci.

Komentari (0)

Srbija