Društvo

Veliki petak na Kosovu i Metohiji: Malobrojni Srbi s radošću dočekuju praznik, u Orahovcu poseban običaj farbanja jaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2022

-

11:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas, na Veliki petak, vernici uoči Uskrsa farbaju jaja, ali se običaji razlikuju u različitiim delovima Srbije. Tako se u delu Metohije, tačnije u Hoči i Orahovcu, prema tradiciji jaja farbaju na Veliki četvrtak.

U Orahovcu živi oko 300 Srba, svi su u jednoj ulici, a neguju se stari običaju koji su se prenosili generacijama.

Ukrašavanje uskršnjih jaja počinje u zoru na Veliki četvrtak i mora se završiti istog dana. Domaćice koriste i posebnu tehniku šaranja voskom, koja se neguje generacijama unazad.

"Počela sam jako rano, jako mlada da šaram jaja, šarala je i moja baba, šarale su i moje strine, bukvalno cela ulica i svako je imao svoj način šaranja, svako je imao svoje motive i bukvalno se znalo svako i čije je jaje bukvalno, jer svako šara na drugi način", priča za Euronews Srbija Velinka Radovanović iz Orahovca.

Za iscrtavanje se koristi posebna spravica koju, kako kaže Velinka, zovu "šarajajka". Jaja se nakon iscrtavanja farbaju crvenom bojom, koja je simbol hristovog vaskrsenja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Pre nego što krenu da se farbaju, dakle ovo je raso od kupusa, to se obično uvek sačuva i onda prvo što radimo, to je da jaja spuštamo ovde, ovo je bukvalno pre farbanja i da kiselina onda obezbeđuje da se ne razliva šara", kazala je Velinka.

Jaje koje je prvo našarano i ofarbano, ima i posebnu simboliku.

"Ovo prvo jaje, strašnik ili čuvarkuća, ovo jaje držimo godinu dana ispred ikone, a staro jaje koje već imamo od prošle godine, to jaje uzimamo, odnesemo u vinograd ili u polje i onda zakopamo u zemlju i eto tako da čuva od nevremena, grada i da bude godina rodna i dobra...i da čuva zdravlje ukućana u svakoj kući", priča za Euronews Srbija Velinka Radovanović.

Euronews TV

Danas je na Kosovu i Metohiji mirno, a iako je Srba malo u radosti se dočekuje praznik, prenela je naša reporterka iz Gračanice.

"Porta crkve je prazna, pre 7 sati su služen carski časovi. Oko 15 sati očekuje se iznošenje plaštenice", kazala je reporterka Euronews Srbija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija