Društvo

Uskršnja polanica patrijarha Porfirija: Dok se u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovek

Komentari

Autor: Fonet

22/04/2022

-

11:35

Uskršnja polanica patrijarha Porfirija: Dok se u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovek
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

"Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove, jer svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje", poručio je u uskršnjoj poslanici srpski patrijarh Porfirije.

Osećaj odgovornosti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama, istakao je patrijarh.

"Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju", ukazao je Porfirije.

On je dodao da se "mi na golgotsku goru svagda uspinjemo, jer smo pozvani da svedočimo živoga Boga u svetu i tako učestvujemo u spasenju svakog Božjeg stvorenja", i dodao da je osećaj odgovornosti posebno naglašen zbog sveopšte krize u svetu.

Upozorio je da, dok se na mnogim mestima u svetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovek, i upitao "šta ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrejani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini".

Patrijarh je naveo da prizor neukrotivog čoveka koji je živeo u grobovima i danonoćno se tukao kamenjem oslikava tragično stanje mnogih pod rimskom vlašću i povezuje sve prošle, sadašnje i buduće žrtve globalnih sukoba koje su bez Hrista, pre ili kasnije, osuđene na samouništenje. 

"Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i to je blagovest spasenja. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i tom snagom ustajemo za život večni. Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta i zato bez razlike činimo svakome od 'ovih najmanjih' u njihovoj potrebi", rekao je patrijarh.

"Zagrlimo drugoga kao Gospoda samog"

"Carstvo Hristovo nije od ovoga sveta", ponovio je Porfirije, "i zato zagrlimo drugoga kao Gospoda samog, jer ćemo samo tako biti prihvaćeni kao Njegovi".

"Budimo, takođe, svesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svesti i prigušene savesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju", upozorio je patrijarh.

Dodao je da "provoditi vreme u ubeđenju da se virtuelnim svetom nezdravog umišljanja i konzumacijom aterijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode".

"U svetu koji odbija da bude zakvašen svetlošću božanske ljubavi, trudovi i žrtve nisu shvaćene na način Hristove Golgote, poput krsta za kojim će po blagovoljenju Božijem doći vaskrsenje, nego kao strašne prepreke ličnom miru i sigurnosti", ocenio je patrijarh.

"Neka nas", poziva poglavar SPC, "od toga sačuva duboka vernost krsno-vaskrsnoj sudbini našeg svetosavskog, srpskog naroda, i neka nas ka večnom smislu vodi naše novozavetno, kosovsko opredeljenje. Zemaljsko je za maleno carstvo, a nebesko uvek i doveka".

O "besmrtnim delima" zdravstvenih radnika

"Besmrtna dela samožrtvene ljubavi prema Bogu i otadžbini pokazali su u proteklim mesecima mnogi naši lekari, zdravstveni radnici i brojni drugi ljudi koji su se našli na teškim i odgovornim dužnostima", podsetio je Porfirije.

On je poručio i da "u vaskršnjoj radosti sa osobitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve našim sestrama i braći u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi".

"Posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci, poručujući im da znamo njihova iskušenja i borbe, ali da će njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada", istakao je poglavar SPC. 

"Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakome mestu gde živite. Neka svaki pravoslavni dom bude obasjan svetlošću Vaskrsloga Hrista i osenjen snagom radosne pesme: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi, i svima koji su u grobovima život darova", rekao je patrijarh.

"Srećan vam i Bogom blagosloven ovaj dan u koji smo se rodili za život večni! Sa ovim željama i molitvama Vaskrslome Gospodu Hristu želimo vam svako istinsko dobro i pozdravljamo vas najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse", zaključio je patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici.

Komentari (0)

Srbija