Društvo

Oboljenje žute mrlje - najčešći uzrok slabog vida i slepila kod starijih

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2022

-

20:31

Oboljenje žute mrlje - najčešći uzrok slabog vida i slepila kod starijih
Pregled kod oftamologa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od senilne degeneracije makule, bolesti poznate kao žuta mrlja, boluje više od 20 miliona ljudi na svetu, a ako se ne leči na vreme i kako treba, dovodi do gubitka vida u centralnom delu vidnog polja, pa čak i do slepila kod starijih od 50 godina, rečeno je na perfomansu koji je danas organizovalo Udruženje pacijenata "Žuta mrlja".

Kako je saopštilo to udruženje bolest se obično javlja kod starijih od 50 godina i rezultira gubitkom vida u sredini vidnog polja i tako ograničava obolele u obavljanju brojnih svakodnevnih aktivnosti, kao što su čitanje, pisanje, vožnja.

Dr Sofija Davidović je ukazala da veoma često, rani znaci bolesti mogu ostati neprimećeni, zbog čega su neophodni redovni pregledi kod oftalmologa, na kojima se nastali problemi uoče.

"Uobičajeni znak senilne degeneracije makule je prisustvo sitnih, žutih nakupina u makuli, koje se mogu videti prilikom pregleda oka", rekla je ona.

Dodala je da bi svi stariji od 50 godina koji primete bilo kakve promene u centralnom vidu ili gubitak sposobnosti da vide detalje, trebalo da se obrate oftalmologu.

profimedia

 

Prvi znak bolesti može da bude potreba za više svetlosti kada se nešto gleda na blizinu, teže se čita, vreme koje pokazuju kazaljke na satu je nejasno, ravne linije postaju talasaste ili krive dok je osnovna karakteristika uznapredovale forme bolesti stvaranje novih, fragilnih krvnih sudova u makuli, njihovo propuštanje tečnosti i krvarenje koje ugrozava centralni vid.

Lečenje ovog oboljenja usmereno je na eliminaciju tečnosti i održavanje mrežnjače suvom, što je više i duže moguće.

Prema rečima dr Davidović, oboljenje žute mrlje se najčešće leči injekcijama lekova iz grupe inhibitora angiogeneze, koji pomažu u sprečavanju nastanka novih, propusnih krvnih sudova i dodatnog nakupljanja tečnosti u mrežnjači.

Predsednik Udruženja "Žuta mrlja" Rajko Kerić je ukazao na važnost informisanja i zdravstvenog edukovanja javnosti o senilnoj makularnoj degeneraciji, njenoj prevenciji i ranom otkrivanju i poručio građanima da ako ne vide tačno vreme na satu, vreme je za pregled kod očnog lekara. 

Komentari (0)

Srbija