Društvo

Kako su stizale dojave o bombama u škole i koje su posledice: Svaka škola procenjuje da li je potrebna nadoknada časova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2022

-

22:26

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U prethodnom periodu stotine škola širom Srbije dobile su dojave o bombama. Učenici su istog trenutka napustili škole, a većina njih je odmah prešla i na onlajn nastavu čekajući da Kontradiverzione jedinice pristupe i da po dužnosti provere zgrade za koje su dojave i stigle. Na kraju, ispostavilo se da su sve one bile lažne, a najveća posledica zapravo su izgubljeni časovi i to uoči završetka školske godine.

Nakon što su stigle dojave, oglasio se i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić koji je rekao da je momenat za dojave u školama jako specifičan i da se događa u trenutku kada đaci završavaju razrede.

"Mislim da je važno da i deca shvate da ovo nije igra već na neki način psihološki rat i sa njima. Sada se zaključuju ocene, oni treba da odgovaraju određene predmete. Te stvari su nedopustive, ali mislim da ćemo ih rešiti jer smo pokazali da je nastava na daljinu svakako moguća u onim okolnostima kada to bude potrebno", kazao je tada Ružić.

U razgovoru za Euronews veče direktorka desete Gimnazije "Mihajlo Pupin" u Beogradu Dragana Tatalović Lejić opisala je kako je stigla dojava u njenu škola. Kaže da je na školski mejl primila poruku u 7.12 i da je prva pomisao bila da o tome treba da obavesti školskog policajca i nadležne.

"Tog dana, kada smo dobili dojavu, organizvovali smo se odmah i istog trena smo prešli na onlajn nastavu. Sa tim već imamo iskustva i svi uveliko koristimo Zoom platrofmu. Odmah su stigla uputstva, odmah su svi dobili prave informacije šta da radimo. Kod nas je onlajn nastava trajala dva dana, i nakon kompletne provere mi smo nastavili sa regularnim radom", rekla je ona.

Upitana kako je izgledao taj trenutak kada su dobili dojavu kaže da je, nakon što je obavestila MUP, shvatilae njihova škola jedina i da je važno da sada razmotre kako će dalje postupati.

Euronews/Printscreen

 

"Mi smo već svi u 7.20 izašli iz škole i sačekali decu koja su tek pristizala na svim ulazima. Do 10 sati se već znalo da popodnevna smena ide onajn", kaže ona.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević kaže da ovo zapravo nije prvi put da se ovako nešto dešava.

"Mi smo i krajem aprila imali sličnu situaciju. Krajem apirla je 23 beogradskih srednjih škola isto bilo obuhvaćeno ovim pretnjama. Mi smo zbog toga već razgovarali sa školama širom zemlje i pirčali o tome kako bi trebalo pristupiti ovakvoj situaciji. Dogovorili smo koja je prva informacija koju škole dobijaju, kako će ići cela komunikacija, šta su oni dužni da urade i onda sve ima svoj tok. Nama je bilo bitno da se odmah nakon obavesete MUP i školska uprava i da se sačekaju dalje instrukcije. Velika većina je pristupila jako staloženo. Nije bilo panike što je važno", kaže Blagojević.

On ponavlja da je u situaciji koja se desila krajem aprila bilo škola koje nisu videle upozorujuće mejlove, a bilo je i škola, kaže, čiji mejlovi su bili blokirani neki anti-virusnim programom.
"Kada se šalje ovakav mejl, dešavalo se da ga blokira i neki anti-virus. Toga smo tada postali svesni i skrenuli smo pažnju školama. Rekli smo im da redovno proveravaju i džank i spam pored inbox-a", objašnjava on.

Kaže da komunikaicja škole i nadležnih institucija postoji svakodnevno, ali dodaje da je upitno kada će se taj mejl proveriti i osvežiti. 

"Svi otvaraju mejlove svakog dana više puta. Pitanje je hoće li neko da otvori mejl u pet ili šest ujutru ili će ga pogledati u 7.30 kada dođe u svoju kancelariju. Zahvaljujući pandemiji korone, škole su naviknute na komunikaciju putem mejlova. Naše škole redovno proveravaju mejlove", kaže on.

Da li je onlajn nastava adekvatna zamena

Upitani da li je i koliko onlajn nastava zapravo adekvatna i korektna zamena regulanoj nastavi sagovonici Euronews veče kažu neposrednu nastavu ništa ne može da zameni.

"Onlajn časovi se svakako neće nadoknađivati ali ništa ne može da zameni nastavu u klupama. Snimali smo časove za TV, imamo Zoom nastave, ali to nije isto. Nije ovo prosleđivanje materijala, to je ste nastava, ali ne na pravi način. Mi na primer imamo nastavnike koji onlajn nastavu ne mogu da drže od kuće jer nisu u mogućnosti. U ovom slučaju sa anonimnim dojavama i tu smo morali da se snađemo i da za njih pronađemo uslove. To nije izgubljeno vreme, ali nije to ono što treba da bude", kaže Tatalović Lejić.

Blagojević se nadovezuje da je u pitanju iznuđeno rešenje, kao što je bilo za vreme korone, i navodi da kada se sagledaju sve okolnosti, onjaljn nastava je jedino rešenje koje može da ublaži posledice situacija u kojma smo se nalazili.

Euronews/Printscreen

 

"Mi smo svesni da kvalitet onlajn i neposredne nastave nije isti. Međuitm, u datom momentu ovo je nešto najbolje što može da se desi. Svesni smo mi da imamo decu koja ne mogu da isprate svu nastavu onlajn. Svaka škola mora sada da sagleda da li je potrebno ipak nešto nadohnaditi i koji su predmeti u pitanju. Možda može da se nadohadi produžekotm časa ili nekom dodatnom literatuom, možda kroz dopunsku. To vam je školski život jer imate različite situacije. Ne možemo da generalizujemo. Potrebno je da svaka škola sagleda i proceni.Oni će onda obavestiti o tome školsku upravu o tome kako će nadoknaditi. U pitanju su Beogard, Niš, Novi Sad i Leksovac i možda par škola van ovih teritorija. U sivm ostalim školama nastava se odvija bez ikakvih problema", rekao je on i dodao da sada škole normalno funkcionišu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija