Društvo

Snimak iz Mladenovca uznemirio javnost: Zbog opasnog "rituala" nad devojčicom (5) reagovao Centar za socijalni rad

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

01/06/2022

-

18:09

Snimak iz Mladenovca uznemirio javnost: Zbog opasnog "rituala" nad devojčicom (5) reagovao Centar za socijalni rad
Snimak iz Mladenovca uznemirio javnost: Zbog opasnog "rituala" nad devojčicom (5) reagovao Centar za socijalni rad - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Snimak iz Mladenovca na kome nepoznata žena obavlja bizaran ritual, označen na snimku kao "isterivanje đavola", vičući i traumirajući devojčicu (5) sa autizmom, uznemirio je javnost u Srbiji i naterao Gradski centar za socijalni rad (GCRS) da reaguje.

GCRS je, kako su rekli za Euronews Srbija, preduzeo neophodne mere zaštite i zbrinjavanja maloletne dece i njihove majke i slučaj je sada u rukama stručnjaka i nadležnih insitutucija države. Stručnjaci sa kojima je Euronews Srbija razgovarao upozoravaju da tako traumatične situacije izuzetno opasne za decu sa autizmom, ali i da je slučaj samo vrh ledenog brega koji pokazuje koliko je rasprostranjena stigmatizacija, pa i zloupotreba osoba sa autizmom u Srbiji. 

Snimak koji je užasnuo javnost pojavio se na društvenim mrežama, a u opisu se navodi da ga je napravio komšija koji je svedočio uznemirujućem događaju kod Mladenovca. Mada zvaničnih informacija o akterima snimka nema, niti su se institucije, osim GCRS, oglašavale o detaljima incidenta, isečci sa snimka pokazuju situaciju koja je za stručnjake ne samo uznemirujuća, već i opasna.

Na snimku se, naime, vidi žena koga viče na dete i ispušta krike, dok petogodišnja devojčica plače i cupka u mestu. Žena pominje termine u vezi sa egzorcizmom, a čuju se i uzvici upućeni majci dece kojoj je onemogućeno da priđe devojčici: "Pomažemo tvojoj deci, pomažemo vam".

U opisu videa objavljenog na društvenim mrežama, navodi se i da je majka sa troje dece, od kojih dvoje ima autizam, došla kod rodbine nadomak Mladenovca da živi, gde se, prema tim navodima ovaj događaj i odigrao. 

Nakon što se snimak proširio društvenim mrežama reagovao je Gradski centar za socijalni rad (GCRS) koji kažu da su preduzeli neophodne mere zaštite i zbrinjavanja maloletne dece i njihove majke. 

"Tim stručnjaka GCSR će nastaviti da preduzima sve mere i aktivnosti u daljoj zaštiti dece i porodice u skladu sa procenom, potrebama i aktuelnom situacijom. Takođe, nastaviće se, kao i dosad, intezivna saradnja sa relevantnim institucijama i ustanovama iz sistema. Detalje i dalji plan starateljske zaštite navedene maloletne dece GCSR kao organ starateljstva ne može iznosti u javnost", kažu u GCSR za Euronews Srbija.

Ekstremne situacije opasne za decu sa autizmom

Prof. Nenad Glumbić sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabiolitaciju, stručnjak koji je među onima koji se problemom autizma u Srbiji najviše bave, kaže za Euronews Srbija da je ovakva situacija vrlo štetna za decu sa autizmom, koja su hipersenzitivna.  Upozorava da je u ovako ekstremnim situacijama često po sredi zloupotreba i finansijska korist i da one mogu biti smrtno opasne. 

"U ovim ekstremnim situacijama vi izlažete dete sa autizmom novoj nepoznatoj situaciji, zvucima visokog intenziteta i obredima koje sprovode osobe koje imaju ili finansijsku korist, a nekada su i sumnjivog mentalnog zdravlja. To ne može biti nikako dobro. U svetu su zabeleženi smrtni slučajevi kao posledica ovakvih obreda. Uglavnom su nastajali zbog gušenja kada izvođači obreda legnu na dete i pritiskaju delove tela. Zabeleženi su takvi slučajevi u SAD", naveo je on.

Pojašnjava da su deca sa autizmom često hipersenzitivna, preosetljiva na ukuse, mirise, zvukove.

"Kada pripremamo dete sa autizmom za uobičajene medicinske procedure nekada nam je potrebno puno vremena jer dete ima strah od igle, strah od vađenja krvi, od nepoznate, nove situacije. Oni su često hipersenzitivna, preosetljiva na mirise, ukuse, na zvukove. Postoje tačno određene procedure kako ih pripremate da bi smanjili stres. Možete da zamislite koji nivo stresa provocira takav jedan obred kod deteta", ukazuje on

Praznoverice i posezanje za bizarnim, pa i opasnim ritualima nisu ni retkost, jer za autizam ne postoji lek, već samo medicinski tretmani koji pomažu. 

"Što se tiče ovih praznoverica dolazili su mi roditelji koji su pričali da su išli na skidanje čini sa deteta, na različite bioenergetske procedure. Isterivanje đavola su ekstremno retke situacije, ali se tu i tamo dešavaju", naveo je on.

Uznemirujući snimak iz Mladenovca ukazao je, međutim, na još jedan problem sa kojim se suočavaju porodice sa decom sa autizmom. Stručnjaci, naime, ukazuju da društvo nema razvijenu svest o potrebama te dece, da oni nailaze na stalnu diskriminaciju, kao i da postoji nedostatak organizovane ponude tretmana za tu decu.

Predsednik Udruženja "Autizam- Pravo na život" Dario Rosi kaže da je snimak iz Mladenovca plod neobrazovanosti i zaostalosti društva sa jedne strane, a sa druge strane oslikava malu ponudu po pitanju tretmana te dece, gde zdravstveni i socijalni sistem imaju ograničen broj terapija i mogućnosti koji takvoj deci mogu da pruže i da pomognu.

profimedia

 

"Roditelji često ne mogu da dođu do tretmana i centri u kojima se radi sa decom uglavnom su u većim gradovima  - Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Čak ni ljudi iz struke, lekari iz domova zdravlja po unutratrošnjosti ne znaju gde da ih upute. Roditelji imaju ogromnu želju da pomognu svojoj deci, a kada im se ne nudi metoda zasnovane na nauci ili nešto što bi bilo u okviru zdravstvenog sistema, oni počinju da lutaju", kaže Rosi.

Dodaje da se mame i tate teško mire sa činjenicom da je autizam celoživotni, a samim tim da je neizlečiv, da je dijagnoza autizma jedna vrsta presude za ceo život.

"Lek za njega ne postoji, vi ga možete spektrom različitih tretmana i terapija dovesti u funkcionalnije stanje, ali ga nikada ne možete izlečiti i njega se otarasiti. Tu činjenicu većina roditelja vrlo teško prihvata. Onda pokušavaju sve što čuju kako bi nešto uradili za dobro svog deteta", naveo je on za Euronews Srbija.

Dodaje i da nije lako porodicama koje imaju decu sa autizmom, da one "često pucaju", da je puno samohranih roditelja i da je im neophodna podrška društva u celini.

 

Komentari (0)

Srbija