Društvo

Besplatni udžbenici iz četiri predmeta za đake prvog i drugog razreda u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

14:00

Besplatni udžbenici iz četiri predmeta za đake prvog i drugog razreda u Beogradu
Besplatni udžbenici iz četiri predmeta za đake prvog i drugog razreda u Beogradu - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd i 12 izdvačkih kuća potpisali su danas u Starom dvoru ugovor o nabavci štampanih udžbenika za sve đake prvog i drugog razreda državnih osnovnih škola u prestonici, koji će biti besplatno podeljeni đacima.

Reč je o osnovnom paketu udžbenika koja čine četiri predmeta - svet oko nas, izabrani strani jezik, matematika i srpski jezik.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je Beograd i ove godine obezbedio besplatne udžbenike, koji će đake prvog i drugog razreda, naredne školske godine, čekati u školama. Istakao je da je za to obezbeđeno oko 240 miliona dinara, odnosno oko dva miliona evra.

"Danas smo završili važnu stvar za decu Beograda, obezbedili smo udžbenike za 34.000 prvaka i drugaka, što znači da je 34.000 porodica u Beogradu dobilo udžbenike u vrednosti od oko 50 evra, čime smo im pomogli da lakše izađu na kraj sa početkom godine", istakao je Vesić.

On je dodao da će svi učenici prvog i drugog razreda dobiti iste, nove udžbenike koje neće morati da ih vraćaju, kao što ni tablete ne moraju da vraćaju.

Vesić je podsetio da je Grad prošle godine obezbedio da sva deca, njih 67.000, dobiju tablete u trećem, četvrtom, petom i šestom razredu, da imaju besplatan internet i digitalne udžbenike i najavio da će sa tom praksom nastaviti da bi sve škole postale digitalizovane.

Zamenik gradonačelnika konstatovao je da to što je Beograd obezbedio svojim đacima nemaju ni mnogo razvijeniji gradovi u EU.

Olakšica za roditelje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da će besplatni udžbenici olakšati roditeljima finansijski stres zbog početka školske godine.

On je najavio da će Ministarstvo nabaviti besplatne udžbenike za 88.900 učenika u celoj Srbiji, među kojima za 29.000 učenika iz porodica koje koriste socijalnu pomoć, 41.000 iz porodica koje imaju više od tri učenika, 17.000 učenika koji pohađaju obrazovne planove 1 i 2, koji imaju potrebu za dodatnom obrazovnom podrškom.

Novina je, istakao je Ružić, da će i učenici koji pohađaju nastavu na osnovu obrazovnog plana 3, dakle najdaroviti kojih ima 650, dobiti besplatni udžbenike.

Takođe, od ove godine se nabavljaju i udžbenici na znakovnom jeziku za prvi i drugi razred za srpski jezik za učenike koji imaju smetnje u sluhu i za to je prijavljeno 18 učenika, dodao je Ružić.

"Od aprila je opremljeno više od 4.000 digitalnih učionica u zemlji, a do kraja godine će biti opremljeno ukupno 17.500 digitalnih učionica. Obezbedićemo do kraja godine 18.500 laptopova za nastavnike koji će koristiti za digitalne nastavne sadržaje", poručio je Ružić.

On je najavio i da će se obnavljati oprema u računarskim kabinetima, da je prošle godine nabavljeno 7.000 računara, a da će u julu stići još 7.000 novih i da će do kraja godine stići još 12.000 računara

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija