Društvo

Računica vozača kako da prođu najjeftinije na putu do mora: Gorivo najskuplje u Grčkoj, a najjeftinije u BiH

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/06/2022

-

09:53

Računica vozača kako da prođu najjeftinije na putu do mora: Gorivo najskuplje u Grčkoj, a najjeftinije u BiH
Računica vozača kako da prođu najjeftinije na putu do mora: Gorivo najskuplje u Grčkoj, a najjeftinije u BiH - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Sa izbijanjem rata u Ukrajini, cene naftnih derivata ne prestaju da rastu, a to povećava troškove turističkih aranžmana, ali i svih onih koji se odluče da na letovanje pođu sopstvenim automobilom. Tursiti obično prave računice gde da sipaju gorivo kako bi prošli najpovoljnije na putu do mora. Ukoliko se posmatraju najpopularnije destinacije na koje građani Srbije odlaze na letovanje, trenutno se najskuplje gorivo sipa u Grčkoj, gde benzin košta 2,32 evra (oko 270 dinara), dok je dizel 1,88 evra (oko 220 dinara). U regionu najeftinije je u Bosni i Hercegovini, te na tu "povoljnost" treba da računaju oni koji se odluče da na more u Crnu Goru idu preko BiH.

Na pumpama u Srbiji dizel gorivo od petka 3. juna košta 206 dinara za litar, dok je cena benzina 193 dinara. Cena auto-gasa dostigla je novi rekod od 112 dinara za litar. Prema zvaničnom kursu Narodne banke dizel u Srbiji košta 1,76 evra, dok je benzin 1,64 evra.

Računica je jasna - litar benzina u Grčkoj skuplji je za 77 dinara nego u Srbiji, dok za dizel treba izdvojiti 14 dinara više.

Tradicionalno, prethodnih godina na putu za Grčku turisti iz Srbije čekali su da pređu u Severnu Makedoniju i tamo da sipaju gorivo. Međutim, i u toj zemlji je došlo do poskupljenja, te se mora računati na nešto više cene. Dizel košta 99,5 denara što je oko 1,63 evra (190 dinara), dok je cena benzina je 109 denara, što je 1,78 evra (208 dinara). Imajući u vidu da je gorivo najskuplje u Grčkoj sve što se sipa pre granice te zemlje predstavlja uštedu.

U regionu gorivo je najpovoljnije u Bosni i Hercegovini

Nije tajna da građani Srbijei koji žive u pograničnom delu, prelaze u Republiku Srpsku (BiH) da sipaju gorivo jer je jeftinije. Sada su porasle cene i tamo, ali su i dalje niže nego u Srbiji. Benzin se na pumpama u BiH kupiti 3,09 konverzibilnih maraka (1,58 evra), što je 185,4 dinara, dizel je 3,19 KM (1,63 evra), što je 191,4 dinara, dok se za plin mora izdvojiti 1,73 KM (0,88 evra), što je 103,8 dinara. Na povoljnije cene treba da računaju oni koji planiraju odmor u Crnoj Gori, a odluče se da na put krenu preko BiH.

Euronwes Srbija/Slavica Tuvić

CEna goriva u Crnoj Gori

Kada je reč o Crnoj Gori, tamo su cene goriva nešto niže nego u Srbiji. Dizel u Crnoj Gori košta 1,57 evra (183 dinara) dok je cena benzina 1,64 evra (što je oko 192 dinara).

Ograničena cena goriva u Srbiji

Vlada Srbije produžila je trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine. U tekstu Uredbe o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, navedeno je da je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana.

"Imajući u vidu da je tržište naftnih derivata još nestabilno, članovi vlade doneli su ovakvu odluku u cilju sprečavanja većih poremećaja na tom tržištu i radi očuvanja životnog standarda stanovništva", naveno je u saopštenju Vlade Srbije.

To znači da će i u narednih mesec dana, svakog petka Ministarstvo trgovine saopštavati najvišu dozvoljenu cenu dve vrste goriva - evro dizela i evro premium BMB 95.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija