Društvo

Danas se prvi put obeležava Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2022

-

10:20

Danas se prvi put obeležava Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi put ove godine, Ujedinjene nacije ustanovile su Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje koji se obeležava 18. juna. Prema brojnim relevantnim istraživanjima, govor mržnje kontinuirano raste u javnom prostoru pa samim tim i u medijskim sadržajima, a više od polovine mladih u Srbiji doživelo neprijatnosti na internetu. Svako može imati ulogu u sprečavanju govora mržnje. Odgovornost je roditelja, baka, deka, nastavnika i ostalih odraslih članova društva da mlade usmere decu i nauče ih prihvatanju različitosti.

Upravo prepoznajući potencijal nastavničkog kadra u praćenju i sprečavanju razvoja govora mržnje kod učenika osnovih škola, u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion, a uz podršku kompanije AstraZeneca, kreiran je onlajn seminar MISSION: OXYGEN Znanje za next level. U okviru seminara, akcenat je stavljen na način na koji nastavnici mogu da usmere i motivišu učenike da donose ispravne odluke u vezi sa svojim životom, mentalnim i fizičkim zdravljem, bilo u onlajn ili oflajn svetu.

Takođe, kako bi roditeljima olakšali svakodnevne brige o tome kako da dete vode kroz lavirint (digitalnih) medija, program Nova pismenost je zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja objavio i Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje. Oba resursa dostupna su na sajtu novapismenost.rs.

Psihološkinja Ana Mirković objašnjava da svako ponašanje, emocija i svaka reakcija na društvene fenomene polazi iz kuće i da je potrebno da deci od najranijeg uzrasta damo lični primer i pokažemo kako je u redu i kako nije u redu ponašati se.

“Kako govorimo, ponašamo se, komentarišemo u kući, koje medije konzumiramo – stvara u dečjim glavicama predstavu o svetu, grupama ljudi, pojedincima i klinci tada grade stavove i mišljenje na osnovu naših primera, koji će imati uticaj na njih čitav život. Zato hajde da budemo dobar primer deci i da zajedno gradimo govor ljubavi kao najbolji lek za govor mržnje”, istakla je ona.

Komentari (0)

Srbija