Društvo

Letnje vreme poslednjeg dana proleća - temperature do 34 stepena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2022

-

06:57

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Polje visokog vazdušnog pritiska iznad Balkanskog poluostrva donosi nam još jedan vreo i sunčan dan.

Vremenske prilike koje su obeležile vikend za nama nastavljaju se i danas uz dodatni porast temperature. Južni vetar donosi nam toplu i suvu vazdušnu masu, što omogućava da vreme bude pravo letnje.

Ipak, ovakva atmosferska situacija nepovoljno utiče na većinu hroničnih bolesnika, a od meteoropatskih reakcija moguća je glavobolja, pospanost i smanjena koncentracija.

Vreme do kraja dana ostaje vedro, a temperatura će u ranim poslepodnevnim satima u Beogradu, ali i gradovima Vojvodine dostizati 34 stepena. U južnijim predelima i danas ostaje za nekoliko stepeni svežije.

Tokom noći dolazi do pojačanja zapadnog i severozapadnog vetra, što znači i priliv hladnije vazdušne mase. U kontaktu sa veoma toplim vazduhom iznad naše zemlje dolazi do burnih atmosferskih procesa, te će tokom noći i u ranim jutarnjim satima na severozapadu zemlje biti pljuskova i grmljavine.

Pod uticajem vetra oblaci se premeštaju dalje ka jugu, pa će sredinom dana kiša padati i u centralnim predelima. Padavine će postepeno slabiti, a u poslepodnevnim satima očekuje se razvedravanje u celoj Srbiji.

Vetar, oblaci i kiša donose nam blaži pad temperature. U utorak će maksimalna dnevna biti oko i malo ispod 30 stepeni, ali već u sredu dolazi do novog otopljenja. Nestabilnost ipak ostaje, što znači da će uslova za lokalne pljuskove biti sve do petka.

Leto počinje sutra u 11 sati i 13 minuta, a prvi dani najtoplijeg godišnjeg doba biće veoma topli i nestabilni, sa iznenadnim i kratkotrajnim pljuskovima koji će nam doneti privremeno osveženje.

Komentari (0)

Srbija