Društvo

Skano: U Srbiji broj zaraženih koronavirusom porastao četiri puta od sredine juna

Komentari

Autor: FoNet

06/07/2022

-

09:34

Skano: U Srbiji broj zaraženih koronavirusom porastao četiri puta od sredine juna
Dr Fabio Skano - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano izjavio je danas da je porast broja zaraženih koronavirusom zabeležen u 110 zemalja, a da ih je na kraju juna bilo 20 odsto više nego u maju, dok je u Srbiji broj otkrivenih slučajeva porastao četiri puta od sredine juna.

Skano je za RTS naglasio kako ti podaci govore da se pandemija promenila, ali da nije završena, i da to što nove varijante koronavirusa izazivaju blaže simptome "ne znači da je to dobro".

"Sada je važno da nastavimo sa testiranjem građana, da zaštitimo starije građane, da nastavimo sa imunizacijom i da primenjujemo mere zaštite", izjavio je Skano.

Istakao je da SZO očekuje da će doći do porasta broja slučajeva i da se od jeseni mora nastaviti sa imunizacijom.

"Vakcine deluju i rade ono zbog čega su napravljene - smanjuju verovatnoću da će doći to težeg oblika bolesti i spasavaju živote. Omikron jeste veoma zarazan soj, ali vakcine sprečavaju težu kliničku sliku", naglasio je Skano.

Naveo je da je, prema podacima SZO, u celom svetu podeljeno 12 milijardi doza vakcina, vakcinisano je 75 odsto starijih i zdravstvenih radnika u svetu, kao i da je tako spaseno 20 miliona života.

"Prioritet tokom leta treba da budu stariji, zdravstveni radnici i osetljiva populacija, da dobiju buster doze", rekao je Skano.

On je naveo da se radi na informativnim kampanjama kako bi se svi spremili za jesen i zimu, da bi se populacija vakcinisala.

Stano je sugerisao da je važno saslušati i one koji imaju rezerve prema vakcinaciji, kako bi im seobjasnila situacija i povećao obuhvat vakcinisanih, a pogotovo u opštinama u Srbiji gde je manji deo populacije primio vakcine.

Komentarišući zaraze majmunskim boginjama, Skano je rekao da podaci SZO govore da je proteklih nedelja zabeležen dvostruki porast broja slučajeva i da se trenutno radi o 6.000 obolelih u 53 zemlje, a najviše u Evropi.

"Treba povećati mere nadzora za otkrivanje i izolovanje tih slučajeva, ali je takođe važno pravovremeno informisati građane kako da budu oprezni i bezbedni, jer su prave informacije iz pouzdanih izvora od ključnog značaja", rekao je Skano za RTS.

On je pozvao države da ulažu u zdravstvene sisteme i da se to ne posmatra kao trošak već investicija, i poručio da je takva politička odluka od izuzetnog značaja u trenutnoj globalnoj situaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija