Društvo

"Brojke će nastaviti da rastu": Podvarijante odgovorne za sve veći broj obolelih u Srbiji, epidemiolozi upozoravaju

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

05/07/2022

-

13:27

"Brojke će nastaviti da rastu": Podvarijante odgovorne za sve veći broj obolelih u Srbiji, epidemiolozi upozoravaju
"Brojke će nastaviti da rastu": Podvarijante odgovorne za sve veći broj obolelih u Srbiji, epidemiolozi upozoravaju - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" Vladan Šaponjić kaže da se broj novoobolelih od koronavirusa povećava zbog pojave novih podvarijanti omikron soja, koje karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika.

Šaponjić za Tanjug kaže da su trenutno aktuelne podvarijante BA.4 i BA.5 omikrona, te da se one razlikuju od prethodnih sojeva, jer najveći broj obolelih ima blagu kliničku sliku.

"Pozivamo građane, naročito one koje imaju povećan rizik od težih formi bolesti i hospitalizacije, da nose maske u zatvorenom prostoru kada se nalaze u većoj gužvi, u čekaonicama i gradskom prevozu", naveo je Šaponjić.

Šaponjić je apelovao na građane da prime treću dozu vakcine kako bi se zaštitili od virusa i naveo da bi stariji od 60 godina trebalo da prime četvrtu dozu, ukoliko je od prethodne vakcine prošlo najmanje pet meseci.

Simptomi isti, postkovid sindrom zabrinjavajući

Epidemiolog kaže i da se simptomi novih podvarijanti ne razlikuju u odnosu na prethodne sojeve, te da se kod obolelog javlja povišena temperatura, kašalj i malaksalost.

Ističe da kod virusa korona posebno zabrinjava pojava postkovid sindroma, odnosno različitih bolesti koje se javljaju nakon akutne bolesti i traju više nedelja i meseci.

"Važno je da građani znaju da primljene tri doze vakcine u visokom procentu štite ne samo od komplikacija akutne bolesti već i od postkovid sindroma i to se odnosi na sve varijatne virusa pa i na omikron", kazao je Šaponjić.

Očekivana tendencija rasta narednih nedelja

Na pitanje šta možemo da očekujemo u narednom periodu, da li će broj obolelih nastaviti da raste, Šaponjić kaže da je teško davati dugoročne prognoze, ali da očekuje da će se u narednih nekoliko nedelja nastaviti tendencija rasta.

"Narednih nekoliko nedelja je racionalno čuvati se", kazao je Šaponjić.

Komentarišući pojavu virusa Zapadnog Nila u našoj zemlje, Šaponjić ističe da je on prisutan u Srbiji već nekoliko godina.

Kako je rekao, nadzor se sprovodi u skladu sa stručno-metodološkim upustvima i programima i kod životinja i kod ljudi, te nema razloga za zabrinutost.

"Za sada nema signala bitnog poremećaja epidemiološke situacije, tako da se ne dešava ništa neuobičajeno", kazao je Šaponjić.

Šta znamo o podvarijantama BA.4 i BA.5?

Nove podvarijante odgovorne su za porast broj inficiranih u celoj Evropu, posebno u Portugalu, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj, Holandiji, ali i SAD, Australiji. U mnogim zemljama postale su dominantne. 

Već nedeljama unazad broj raste, a epidemiolozi smatraju da su za to odgovorne ove dve varijante.

Virusolozi kažu da je u toku prirodno prokužavanje, da aktuelne podvarijante imaju sposobnost da zaobiđu postojeći imunitet koji je stečen vakcinacijom ili zaražavanjem, ali da je dobro što te podvarijante omikrona daju blažu kliničku sliku, manje je pacijenata na bolničkom lečenju, manje  ih je na raspiratoru i umrlih.

"Virus dodatno oslabio, pa daje lakšu kliničku sliku. Kod većine prođe kao kijavica. Da nema testiranja ne bi ni znali da imamo taj problem. A zašto je važno prokužavanje? Korone ćemo se rešiti samo kada napravimo dobar imuni zid među stanovništvom koji joj neće dozvoliti da se dalje prenosi", rekla je za Euronews Srbija virusolog Ana Gligić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija