Društvo

U Batajnici dvostruko više pacijenata, ali je klinička slika blaža

Komentari

Autor: Tanjug, Novosti

09/07/2022

-

09:36

U Batajnici dvostruko više pacijenata, ali je klinička slika blaža
U Batajnici dvostruko više pacijenata, ali je klinička slika blaža - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjih deset dana u kovid bolnici u Batajnici udvostručio se broj obolelih, a kliničke slike pacijenata zaraženih kovidom sada su mnogo blaže, hospitalizacija kraće traje i manje je smrtnih ishoda, kaže direktorka te ustanove Tatjana Adžić Vukičević.

Adžić Vukičević za "Novosti" navodi da se u kovid bolnicu u Batajnici javljaju pacijenti različitih godina, strarosti i vakcinalnog statusa.

"Zahvaljujući odličnim antivirusnim lekovima, koji ukoliko se daju bolesnicima prvih dana, od početka simptoma, značajno se smanjuje broj hospitalizovanih", kazala je Adžić Vukičević.

Doktorka kaže da se na bolničko lečenje primaju pacijenti koji su zaraženi u nekoj od bolnica gde su prethodno lečeni, stariji pacijenti sa pridruženim bolestima, kao i onkološki pacijenti.

Rekla je da su trenutno aktuelni novi podtipovi omikrona BA.4 i BA.5, te da prema nekim istraživanjima u svetu pokazuju da oni zahvataju i donje disajne organe, za razliku od "običnog" omikrona.

"Novi sojevi znatno ređe u odnosu na delta soj i sve ostale napadaju donje respiratorne puteve. Najčešće daju upale sinusa, ždrela, a znatno manje upale pluća", navela je ona.

Dodala je da nijedan soj niti podtip virusa neće izazvati tako tešku kliničku sliku kao delta soj.

Screenshot/Euronews Srbija

 

Adžić Vukičević je istakla da je trenutno u bolnicama podjednak broj nevakcinisanih i vakcinisanih, jer aktuelni sojevi zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom ili posle preležane korone.

"Omikron soj je teško izbeći. Neki se čak razboljevaju po dva ili više puta zbog omikrona i to mlađi i zdravi ljudi bez pridruženih bolesti", navela je ona.

Navela je da je karakteristika novih podtipova omikrona je da se brzo šire, čak nekoliko desetina puta brže nego ostali sojevi korone.

"Dobro je što su u većini slučajeva kliničke slike veoma blage", kazala je ona.

Komentari (0)

Srbija