Društvo

Nacionalno telo za akreditaciju fakulteta bez članstva u krovnoj organizaciji - među glavnim zamerkama uticaj politike

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Aleksandar Lukić

31/07/2022

-

20:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ni dve i po godine od kako je Nacionalno akreditaciono telo (NAT) izgubilo punopravno članstvo u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) taj status nije vraćen. U međuvremenu najavljen je novi dolazak recenzenata krovne evropske asocijacije, od čijeg izveštaja zavisi da li će NAT ponovo biti vraćen u tu organizaciju.

Gubitak članstva zapravo znači da sistem akreditacije srpskih fakulteta ne odgovara evropskim standardima. Za povratak u punopravno članstvo u ENQA, od koga dosta zavisi da li će se srpskim studentima priznavati diplome u Evropskoj uniji, potrebno je da Srbija ispuni više uslova. U Mreži akademske solidarnosti i angažovanosti upozoravaju da neki od najvažnijih i dalje nisu ispunjeni.  

"Jedan od glavnih nedostataka koje ENQA iznosi je nemešanje politike u rad NAT-a, odnosno da Vlada ne vrši uticaj na postavljanje članova NAT-a. Međutim, mi danas opet imamo da u Upravnom odboru koji ima devet članova, samo dva člana postavlja Konferencija univerziteta, a recimo pet članova postavlja Ministarstvo Prosvete i Privredna komora Srbije. Znači mi opet nemamo nezavisnost NAT-a na koje je ENQA ukazala još 2018. godine", kaže za Euronews Srbija Vladan Čokić iz Mreže akademske solidarnosti (MASA).

U Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da su obavljene sve regulatorne mere koje su neophodne.

"Mi smo 2021. godine promenili Zakon o visokom obrazovanju kojim smo postigli to da odluke donete u okviru NAT-a o akreditaciji budu nezavisne od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Ključna stvar je što je forimiran novi organ u okviru NAT-a koji se zove Komisija za rešavanje žalbi, odnosno žalbena komisija  koja je sada novi drugostepeni organ u odlučivanju akreditacija. Tako da se sada ceo proces akreditacije završava u Nacionalnom telu za akreditaciju", rekao je Aleksandar Jović, pomoćnik ministra prosvete za Euronews Srbija. 

Netransparentnost u akreditaciji

Osim zakonskih problema, Nacionalnom telu je zamerana i netransparentnost procesa akreditacije.

Tanjug/Zoran Žestić, Google Maps

 

"Siguran sam da će NAT u budućosti povesti računa o tome. U ovom trenutku ja znam da na sajtu NAT-a postoje liste akreditovanih univerziteta i fakulteta, da se objavljuju vesti o tome ko je kada akreditovan, na kojoj sednici komisije. Potrebno je da se vidi sadržaj i kvalitet toga i suguran sam da će u nastavku i to biti zadovoljeno", rekao je Jović.

Upućeni ističu da je članstvo u Evropskoj Asocijaciji od kapitalnog značaja za akademsku zajednicu.

"Ako težimo EU krajnje je neprimereno da naš obrazovni sistem ne bude deo te priče iz čisto tehničkih razloga, da ne kažem političkih razloga, gde se sve svodi na partijsko-kadrovska rešenja, a ne na stručan izbor", kaže Čokić.

NAT za sada ima status pridruženog člana, a dobijanje punopravnog članstva u evropskoj organizaciji bila bi potvrda da se proces akreditacije fakulteta u Srbiji vodi u skladu sa evropskim standardima. 

"Lako se ispada, ali se teško ponovo ulazi"

Nebojša Bjelotomić, član UO NAT kaže za Euronews Srbija da je povratak u punopravno članstvo ENQA dugotrajan proces i da će potrajati.

"Preliminarnu posetu recenzenata očekujemo krajem godine, kako bi se utvrdilo šta smo uradi u vezi primedbi. Potrebno je posle toga da oni sve to razmotre", rekao je Bjelotomić i dodao da je to proces koji će trajati ove i naredne godine. 

Euronews TV

Napominje da je dosta toga urađeno u poslednjih godinu dana. Od usvajanja izmena Zakona o visokom obrazovanju u Upravnom odboru NAT-a sede predstavnici studenata i privrede. Bjelotomić naglašava i da se direktor bira na konkursu i stalno je zaposlen.

"Napravljena je žalbena komisija kojoj se fakulteti žale ukoliko su nezadovoljni postupkom akreditacije, a ne da se vraća Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Predstavnici studenata i privrede učestvuju u samom procesu akreditacije. Verovatno ima još posla. Intencija je da budemo prihvaćeni i verujem da ćemo uspeti u tome. To je proces koji će trajati ove i naredne godine. Na žalost lako se ispada, ali se teško ponovo ulazi", rekao je on.

Bjelotomić očekuje povratak NAT-a krajem naredne, početkom 2023. godine. Navodi i da to nije do NAT-a, već do procedura koje moraju da se ispoštuju.

Jedna od primedmi ENQA je moguć uticaj politike, a upitan da li politika ima upliva ako ministarstvo i PKS delegiraju pet članova u UO, Bjelotomoć je naveo da je njega delegirala PKS kao predstavnika privrede, a da ne doživljava sebe kao nekog iz sfere politike.

"Druga koleginica, koja je predstavnik privrede, je iz banke. Nama je interes da obrazovanje bude što kvalitetnije", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija