Društvo

Za deset dana dupliran broj obolelih od majmunskih boginja, potvrđeni prvi slučajevi lokalnog širenja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/08/2022

-

10:09

Za deset dana dupliran broj obolelih od majmunskih boginja, potvrđeni prvi slučajevi lokalnog širenja
Za deset dana dupliran broj obolelih od majmunskih boginja, potvrđeni prvi slučajevi lokalnog širenja - Copyright Tanjug AP/Andy Wong, profimedia, Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U periodu od desetak dana dupliran je broj obolelih od majmunskih boginja u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" 26. jula bilo je 10 obolelih, dok su 5. avgusta registrovana 23 slučaja. Svi zaraženi su muškog pola starosti od 22 do 44 godine. Sada se beleži i lokalno prenošenje zaraze, dok su ranije bili samo importovani slučajevi, pacijenti su stigli zaraženi iz inostranstva a u Srbiji se razvila klinička slika.

Najveći broj zaraženih u Srbiji registrovan je u Beogradu (20), Južnobačkom (1), Južnobanatskom (1), Sremskom okrugu (1). U Gradskom zavodu za javno zdravlje za Euronews Srbija kažu da je od 20 registrovanih slučajeva u Beogradu kod devet potvrđena lokalna transmisija, zaražavanje kontaktom sa obolelom osobom u Srbiji.

Krajem jula Svetska zdravstvena organizacija je epidemiju majmunskih boginja proglasila zdravstvenom vanrednom situacijom. Do sada je potvrđeno skoro 27.000 slučajeva bolesti u 88 zemalja,  i to uglavnom kod muškaraca koji su imali seks sa muškarcima.

Majmunske boginje su endemska bolest u centralnoj i zapadnoj Africi. Mnoge je iznenadilo njihovo širenje u Evropi i Americi. Lekari objašnjavaju da to nije polnoprenosiva bolest, niti bolest homoseksualaca, ali da se sada sticajem okolnosti najviše prenosi u gej populaciji.

Profesor Zoran Radovanović smatra da je broj zaraženih u Srbiji možda i veći nego što zvanični podaci pokazuju zato što majmunske boginje sada nose stigmu sa sobom, te se pacijenti ne javljaju svom lekaru već se leče u privatnim ustanovama, te se ne evidentira broj svih zaraženih.

"Osip ne mora da bude po celom telu, može da se javi samo lokalno oko usta ili u genitalnoj regiji. Takvi se i ne prijavljuju", naveo je on za Euronews Srbija

Smatra da bolest neće dati veću epidemiju jer se virus ne prenosi tako lako - prenosi se direktnim kontaktom, seksualnim putem, ali može i korištenjem zajedničkog peškira, pribora za jelo.

Put prenosa 

Od kada je virus prvi put otkriven, 1958. godine, dokazano je da može da se širi sa zaražene životinje na čoveka, ali i da može da prenosi sa osobe na osobu. Afrika je endemsko područje, ali je sada virus počeo da se širi i van tog kontinenta. Stopa smrtnosti u prethodnim epidemijama majmunskih boginja u Africi od soja  koji se trenutno širi iznosila je oko jedan posto, ali se za sada čini da je ova epidemija manje smrtonosna u neendemskim zemljama, jer razvijene zapadne zemlje imaju bolju zdravstvenu zaštitu i jače zdravstvene sisteme.

profimedia, Tanjug/AP/CDC

 

Bolest počinje groznicom i jezom, povišenom temperaturom,glavoboljom, bolovima u mišićima i leđima i iscrpljenošću, a može se javiti kašalj i bol u grlu. Nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija osip, koji često počinje na licu, a potom prelazi na druge delove tela. Osip prolazi kroz faze crvenila, plihova, gnojnica i tek na kraju stvaraju se kraste koje otpadaju.

U SAD je proglađena vanredna situacija zbrog velikog broja onbolelih od majmunskih boginja. Prvo je američka država Njujork proglasila vanrednu situaciju, zatim i Kaliforija, da bi 4. avgusta američki predsednik Džozef bajden proglasio vanrednu situaciji na teritoriji cele zemlje.

"Spremni smo da svoj odgovor podignemo na viši nivo i tražim od svakog Amerikanca da ozbiljno shvati majmunske boginje", rekao je američki ministar zdravlja Gzavije Besera, preneo je Rojters.

Odluka će biti na snazi 90 dana, ali je ministar zdravlja može produžiti. U poslednjih 15 godina u SAD su proglašene četiri vanredne zdravstvene situacije.

Virusolog Nada Kulić Kapilica kaže da je ne čudi što je u SAD proglašena  vanredna situacija zbog velikog broja zaraženih. Smatra da broj zaraženih u Srbiji nije alarmantan, ali da predstoji manifestacija koja može da predstavlja veći rizik.

Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia

 

"Treba pozvati građane na pažnju i oprez, da se podigne stepen zaštite, upozorenja. Međutim ne možete vi tu puno sprečiti, s obzirom na to koji je danas put prenosa. Lično mislim da rizik za povećanje broja obolelih predstavlja i Europrajd koji je zakazan u septembru u Beogradu", rekla je ona.

Vakcina protiv velikih boginja štiti i od majmunskih

Vakcina protiv velikih boginja (variole vere) štiti i od majmunskih boginja, jer je reč o veoma sličnim virusima. Danska kompanija "Bavarian Nordik" saopštila je krajem jula (25. jula) da je Evropska komisija dala dozvolu da se vakcina Imvaneks plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, kako je preporučila Evropska agencija za lekove (EMA). Prethodno je ta vakcina dobila odobrenje za prevenciju majmunskih boginja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, a do sada je u EU bila odobrena samo za prevenciju velikih boginja.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, odobrenje vakcine važi u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj.

Evropska komisija obezbedila je oko 164.000 doza cepiva za članice EU protiv te zarazne bolesti, dok je američka vlada od danske kompanije kupila više od 1,1 milion doza. U Srbiji neki vid zaštite imaju osobe rođene pre 1980. godine (jer je tada prestala vakcinacija protiv velikih boginja) mlađi su potpuno nezaštićeni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija