Društvo

Srbija obeležava 108. godina od Cerske bitke - velike pobede u Prvom svetskom ratu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/08/2022

-

09:40

Srbija obeležava 108. godina od Cerske bitke - velike pobede u Prvom svetskom ratu
Srbija obeležava 108. godina od Cerske bitke - velike pobede u Prvom svetskom ratu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava 108. godina od Cerske bitke iz Prvog svetskog rata koja je bila prva velika pobeda Srbije protiv Austrougarske. Ovim povodom biće organizovana državna ceremonija.

 Pored ministarke Kisić, vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, Grada Loznice, Grada Šapca, Opštine Krupanj, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici, pripadnici srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma. O ovoj bici kompozitor Stanislav Binički komponovao je "Marš na Drinu", a ovo je ujedno jedina bitka iz Prvog svetskog rata o kojoj je u SFRJ snimljen film.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je, povodom 108. godišnjice čuvene Cerske bitke iz Prvog svetskog rata, da je danas jedan od onih dana kada se ponosimo slavom ovenčanim bitkama i velikim imenima srpske istorije, datum kada glasno pamtimo i sećamo se velikih pobeda naše vojske i svakog imena naših besmrtnih junaka palih za otadžbinu.

"Na današnji dan, na veliki praznik Preobraženje, završena je Cerska bitka - junačka pobeda srpske vojske, prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, pobeda malih i ponositih nad većim i brojnijim", napisao je Stefanović na svom Fejsbuk nalogu.

Kako je naveo, to je dan kada su ljubav prema svojoj jedinoj zemlji i veliko srce jednog malog, ali ponositog, prkosnog, junačkog naroda, ispisali istoriju.

"Nikada nećemo zaboraviti i svaki put kada začujemo prve taktove velikog ''Marša na Drinu'', kompozicije od koje se svakom Srbinu srce ispuni ponosom i srećom, sećaćemo se naših junaka i heroja koji su život dali za otadžbinu, ne žaleći i ne okrećući se, u amanet nam ostavljajući uspomenu na večnu borbu za Srbiju i zadatak da se za nju borimo. Vaša dela su besmrtna! Slava junacima!", naveo je Stefanović.

Komentari (0)

Srbija