Društvo

Srbija među zemljama sa najvećom stopom mrtvorođenih beba, lekari kažu da realna slika nije tako loša kao statistika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2022

-

09:19

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Srbija ima jednu od najvećih stopa mrtvorođenih beba u Evropi, četvoro na 1.000 stanovnika. Goru statistiku imaju Ukrajina i Bugarska, a u Zapadnoj Evropi Srbiji je najsličnija Francuska. 

Nekada su žene rađale u dvadesetim, danas se za potomstvo odlučuju u kasnim tridesetim ili čertdesetim godinama. Dr Snežana Rakić kaže za Euronews Srbija da su majke sve starije, a da godine u najvećoj meri utiče na broj mrtvorođene dece, koji je u Srbiji zabrinjavajući.

"Trudnoća sada ulazi u četvrtu i petu deceniju života žene. To nisu isti uslovi i to nisu isti fizički ni fiziološki mehanizmi koji podržavaju tu trudnoću kao kad imate 25", kaže prof. dr Snežana Rakić iz "Prenatal Beograd".

Iako podaci govore da na 1000 porođaja u Srbiji ima četiri mrtvorođena deteta, realno statistika nije tako crna, kažu oni koji to prate godinama. Veći broj mrtvorođenih posledica je lošeg prijavljivanja podataka u različitim delovima zemlje.

"Postoje regioni u Srbiji kao što je na primer Vojvodina gde su lekari hipersavesni i prijavljuju svako mrtvorođenje bez obzira na gestacionu starost čak i tzv. ferticid, a to je kad se iz medicinskih razloga uradi eutanazija ploda čak i to prijavljuju kao mrtvorođenje a to ulazi sve u zbirnu statistiku koju onda povećamo", kaže za Euronews Srbija Georgios Konstantinidis, neonatolog i predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Siromašne zemlje najugroženije

Svetska zdravstvena organizacija mrtvorođenost definiše kao bebu stariju od 28 nedelja čija je smrt nastupila pre ili tokom porođaja. U svetu se godišnje dogodi oko dva miliona ovakvih smrti, najveći broj u siromašnim afričkim zemljama. 

Unsplash

 

"Siromaštvo je broj jedan, kao jedan socijalni faktor, drugo to su infekcije kao što je HIV infekcije, malarija, tuberkuloza, lues, sve to što mi nemamo", naveo je on.

Na broj mrtvorođenih u Srbiji utiču gojaznost, hipertenzija, poremećaj regulacije šećera, pušenje, alkoholizam, a najviše godine starosti. Lekari kažu ovo se može promeniti.

"Da se pre svega ljudi odluče ranije da rađaju i da imaju decu, jer su deci potrebni mladi roditelji. To je nešto što je nezameljivo i nešto što sa godinama lako iznesete kad ste mlađi, naravno", navela je dr Rakić.

Osim toga, važno je da se visokorizične trudnoće otkriju na vreme i da budu pod strogim nadzorom stručnjaka. Svetki prosek trenutno je 18,5, a cilj Svetske zdravstvene organzacije je da do 2030. broj mrtvorođene dece na 1000 trudnoća bude manji od 12.

Unicef: Veću pažnju prenatalnom periodu

U Zapadnoj Evropi stopa mrtvorođene dece je oko 2,2, a izuzetak predstavlja Francuska, u kojoj iznosi 4,3 na 1.000 porođaja.

Pixabay

 

U analizi iz 2019., Unicef je naveo da u Srbiji, između ostalog, "treba posvetiti veću pažnju prenatalnom periodu i dodatno analizirati kvalitet prenatalne i perinatalne nege, koji može uticati na konstantno visoke nivoe mrtvorođene dece."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija