Društvo

Ministarstvo za brigu o selu sprovelo četiri programa u Merošini

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2022

-

18:50

Ministarstvo za brigu o selu sprovelo četiri programa u Merošini
Kuća na selu - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Pomogli smo Merošini u formiranju zadruga i podizanju kuća za mlade ljude, obezbedili smo prevoz, a u pripremi su i veliki infrastukturni projekti, putevi, vodovod i kanalizacija, rekao je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prilikom otvaranja manifestacije Miholjski susreti sela.

On je istakao da je Merošina "probuđeno mesto" i primer uspešne saradnje vlade i ministarstva i lokalne samouprave. Krkobabić je posetu Merošini započeo radnim sastankom sa rukovodstvom opštine, a u selu Balajnac je otvorio manifestaciju "Miholjski susreti sela", saopštilo je resorno ministarstvo.

Zamenica predsednika Opštine Merošina Emilija Petković u ime 27 merošinskih sela uručila je ministru zahvalnicu za doprinos razvoju ove opštine. Ona je istakla da je Ministarstvo za brigu o selu sprovelo sva četiri programa u opštini Merošina.

"Osam napuštenih kuća dobilo je nove žitelje - četiri porodice sa ukupno osmoro dece i četiri mlada poljoprivrednika sada imaju novi dom", rekla je ona i dodala da su obezbeđena sredstva za kupovinu minibusa koji će prevoziti školarce, sportiste i najstarije meštane iz zabačenih sela do centra opštine.

Zamenica je istakla i da je Ministarstvo za brigu o selu značajnim bespovratnim sredstvima pomoglo četiri zadruge, kao i organizaciju Miholjskih susreta sela.

Dodaje se da su Miholjski susreti sela nastavljeni sportskim nadmetanjem u tri discipline: nadvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena i skakanje u džakovima. Među posetiocima te manifestacije bila je i porodica koja je dobila kuću na konkursu Programa dodele bespovratnih sredstava Ministarstva za brigu o selu .

"Mi smo se sa troje dece uselili u kuću koju smo dobili od Ministarstva i za nas je to nije samo vetar u leđa već velika, životna stvar", navela je Ninosava Janković.

Mladim i sada samostalnim domaćinima obratio se i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Milan Prostran koji je istakao da su rezultati sinergije struke i Ministarstva očigledni.

"Program Ministarstva za brigu o selu kojim je dodeljeno više od 1.000 seoskih kuća stvoreni su primarni uslovi za život mladih ljudi na selu", rekao je Prostran i najavio da će se u narednom periodu raditi na stavaranju ekonomskih uslova za osnaživanje tih domaćinstava.

Obilazeći izložbu proizvoda od starih zanata i tradicionalne kuhinje, ministar Krkobabić zaustavio se na štandu pčelarske zadruge "Bi Kuper", koja je 2017. godine od Ministarstva za brigu o selu bespovratno dobila 6.243.200. dinara za unapređenje i tehnološki razvoj svoje zadruge.

Dodaje se da su programom podrške razvoju zadrugarstva bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 28.341.213 dinara dobile četiri zadruge koje posluju u selima opštine Merošina.

"Podrška koju smo dobili te 2017. godine učinila je da nas osam zadrugara konstantno unapređujemo proizvodnju meda i da opstajemo sve ove godine na tržištu", izjavio je direktor zadruge Bi Kuper Saša Milosavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija