Društvo

Kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv kovida 19 - Dejvid Nabaro iz SZO pojasnio za Euronews

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2022

-

13:56

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se registruje oko 5.000 novozaraženih virusom korona na dnevnom nivou, na bolničkom lečenju je 711 pacijenata, od tog broja 33 su na respiratorima. Četvrta doza vakcine dostupna svim građanima, ali nema zvaničnih podataka koliko je do sada dato. Preporučuje se osobama starijim od 60 godinama, zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima.

Svetska zdravstvena organizacija dala je preporuku da se staijim osobama, zatim hroničnim bolesnicima, ljudima sa oslabljenim imunitetom ponudi četvrta doza, odnosno druga buster doza vakcine protiv virusa korona.

Inače, prve dve doze vakcine se smatraju redovnim, dok je treća bila dodatna, takozvana buster, pa je tako četvrta doza zapravo drugi buster doza.

Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik SZO za kovid 19 kaže da je preporuka da drugu buster dozu vakcine prime osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici.

"Ovaj virus se pojavljuje u talasima na svakih tri do četiri meseca. Teškoća je u tome da se još uvek navikavamo na njega i način na koji se borimo. Stoga, ne možemo sa sigurnošću reći gde će se talas pojaviti i koliko će biti snažan. Svi predviđamo da će biti novog talasa oboljevanja na severnoj hemisferi u narednim mesecima, naročito što će ljudi više biti u zatvorenom gde virus ima veći potencijal širenja", rekao je Nabaro za Euronews.

Upitan da li ima dovoljno vakcina za sve ranjive grupe u zemljama u razvoju, on je rekao da je dostupnost najvažniji zadatak  da svi koji će imati koristi od vakcine imaju šansu i da je dobiju.

"Sve nacije moraju da deluju zajedničke i da se postaraju da vakcine u sve države dospeju na vreme. Ne smemo imati situaciju da bogate države prve dobiju vakcinu, a siromašnima da pripadnu mrvice sa ivice stola. Još jedna važna stvar je da ne možete dostaviti vakcine u neki grad i vladi te zemlje reći "izvolite počnite imunizaciju" koja je veoma kompleksna. Zato je SZO ohrabrila bogatije države da siromašnije zemlje dobiju ne samo vakcinu, već podršku u vakcinalnom programu koja je potrebna kako bi vakcina zaista bila dostupna", istakao je on.

Smatra da kovid neće biti iskorenjen i da će "ostati među nama", ali da će uskoro postati manji problem u čitavom svetu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija