Društvo

Serija protesta građana zbog gradnje novih objekata: Zašto ne učestvuju u odlukama koje utiču na kvalitet njihovog života

Komentari

Autor: Stefan Goranović

25/06/2021

-

22:26

Serija protesta građana zbog gradnje novih objekata: Zašto ne učestvuju u odlukama koje utiču na kvalitet njihovog života
Serija protesta građana zbog gradnje novih objekata: Zašto ne učestvuju u odlukama koje utiču na kvalitet njihovog života - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Serija protesta građana zbog gradnje novih objekata u Beogradu nametnula je pitanje učestvuju li građani u odlukama koje najdirektnije menjaju njihov kvalitet života i zašto stanari u pomenutim naseljima ne saznaju ranije šta će se izgraditi u neposrednoj blizini

Bilo da je reč o odbrani parka, parkinga ili gradnji novih objekata, u Srbiji se od građana često čuje da suviše kasno saznaju za promene u neposrednom komšiluku. Tako ni stanovnici Bloka 37 koji se protive novoj zgradi u svom kraju, tvrde da ni oni nisu bili izuzetak.

Slađana Radak, stanarka Bloka 37 na Novom Beogradu kaže da je većina stanara koji se bune, saznala da se nešto gradi u komšiluku kada su videli postavljenu ogradu na parceli. Navodi da su bili zbunjeni, da je očigledno bilo da se nešto priprema, ali da su očekivali da će ih blagovremeno obavestiti o tome.

"Sledeće jutro je počela seča drveća bez ikakve table i najave radova", kaže za Euronews Srbija Radak.

Niko nije znao za gradnju

Investitori često, kada se dođe u ovu situaciju, tvrde da se građani ne pojavljuju na javnim raspravama. Tako je, kažu stanari, bilo i u Bloku 37, ali zato što za njih nisu znali.

"Kako je moguće da se niko nije pojavio od građana, a da u momentu kada imate bagere i mašine, stotine njih dolazi na ulicu i prosto im nije jasno kako je ovo moguće", navela je Radak.

Zakon o planiranju i izgradnji predvideo je da javnost ima mogućnost izjašnjavanja, a evidentirane primedbe mogu uticati na planska rešenja. Međutim, ostaje pitanje koliko građani čitaju dnevne novine ili posećuju relevantne sajtove.

Zakon predviđa da se rani javni uvid oglašava u sredstvima javnog informisanja i na sajtovima jedinice lokalne samouprave i donosioca plana i traje 15 dana. Javni uvid se oglašava u dnevnim i lokalnim novinama i traje 30 dana.

Euronews TV

Arhitekta Predrag Jovanović kaže da formalno postoje prezentacije, odnosno javni uvid u sve što se dešava, ali da građani ne mogu da dođu do tih informacija na vreme.

"Ovde živi šest i po, sedam hiljada stanovnika, sigurno ne može većina nas da dođe do tih informacija na vreme", rekao je Jovanović za Euronews Srbija.

Ne može se očekivati od građana da prate sve planove Grada

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti poručuju da bi komunikacija između građana i nadležnih bila lakša ako bi projekti bili sprovođeni po pravilima struke.

Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti naveo je da se nigde u svetu ne gradi zgrada na zgradu. Kako kaže ne može se očekivati od građana da pored svojih dnevnih obaveza - posla, plaćanja računa, obaveza oko dece prate sve planove Grada.

"Grad očigledno reaguje, kad god se građani pobune, što je takođe dobra poruka građanima da oni ipak jesu ti koji mogu da se organizuju i da odbrane svoja prava", rekao je on.

Poslednjih godina brojni su primeri poput Bloka 37, ali moglo bi ih biti manje ukoliko bi građani bili uključeniji u proces donošenja odluka.

Komentari (0)

Srbija