Društvo

U dvoru Patrijaršije u Beogradu održana memorijalna služba kraljici Elizabeti II

Komentari

Autor: FoNet

22/09/2022

-

23:28

U dvoru Patrijaršije u Beogradu održana memorijalna služba kraljici Elizabeti II
U dvoru Patrijaršije u Beogradu održana memorijalna služba kraljici Elizabeti II - Copyright FoNet/ambasada Velike Britanije

veličina teksta

Aa Aa

U kapeli Svetog Simeona Mirotočivog u dvoru Patrijaršije u Beogradu održana je memorijalna služba povodom smrti Njenog Kraljevskog Veličanstva Elizabete II, koju je vodio starešina Anglikanske crkve u Beogradu, otac Robin Foks, saopštila je večeras ambasada Velike Britanije.

Tokom jednostavne i dostojanstvene ceremonije izvedena je sedamnaestovekovna muzika za sahrane, koju su komponovali Henri Pursel i Vilijam Kroft, a koja je bila na programu i u ponedeljak, tokom memorijalne službe u Vestminsterskoj opatiji. Deo liturgije bila su i čitanja Psalma 23 i odlomka iz novozavetne Knjige Otkrivenja.

Britanska ambasadorka u Beogradu Šan Makleod poručila je da je ovo duboko tužan i istorijski trenutak za njenu zemlju.

FoNet/ambasada Velike Britanije

 

"Tokom dugog, fascinantnog života, Njeno pokojno Kraljevsko Veličanstvo je vodila njena vera, i stoga sam posebno zadovoljna što smo bili u prilici da joj ukažemo poštovanje ovom prelepom i prigodnom službom, zajedno sa našim prijateljima i kolegama iz Kanade, Australije, iz drugih država Komonvelta, kao i sa nekim rođacima Nj.K.V. iz porodice Karađorđević", istakla je Makleod.

Ona je zahvalila i brojnim građanima Srbije, ljudima svih veroispovesti i političkih opredeljenja, na izrazima saučešća, koji su tokom protekle dve sedmice napisali toliko "puno lepih reči o Njenom pokojnom Kraljevskom Veličanstvu”.

Komemorativnom događaju su u kapeli Patrijaršije u Beogradu, pored ambasadorke Šan Makleod, prisustvovali ambasadori Kanade Džajls Norman i Australije Danijel Emeri, članovi porodice Karađorđević, predstavnici lokalnih verskih zajednica, diplomatskih misija država Komonvelta i drugih država, kao i članovi anglikanske i britanske zajednice u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija