Društvo

U oktobru stižu jajne ćelije i spermatozoidi iz uvoza: Za ćelije donora do sada se prijavilo 124 para

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/09/2022

-

16:04

U oktobru stižu jajne ćelije i spermatozoidi iz uvoza: Za ćelije donora do sada se prijavilo 124 para
U oktobru stižu jajne ćelije i spermatozoidi iz uvoza: Za ćelije donora do sada se prijavilo 124 para - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za kupovinu reproduktivnih ćelija iz inostranstva do sada se u Srbiji prijavilo 124 para, kojima je to jedini način da se ostvare kao roditelji. Prve količine spermatozoida i jajnih ćelija stižu iz španske banke, a ukoliko sve bude teklo po planu vantelesne oplodnje doniranim materijalom počeće u oktobru. Ministarstvo zdravlja, odnosnio Nacionalna banka reproduktivnih ćelija za sada je potpisala sporazum o kupovini ćelija samo sa bankom iz Španije, ali se pregovara i sa ostalim evropskim bankama.

Doniran reproduktivni materijal je jedina šansa za potomstvo pojedinim bračnim parovima koji se bori sa sterilitetom ili ženama bez partnera koje žele da se ostvare kao roditelji. U Srbiji je 2019. osnovana Nacionalna banka reproduktivnih ćelija, ali nema donora. Zbog toga se pribeglo jedinom rešenju, uvozu materijala. Reproduktivne ćelije plaćaće parovi, dok će postupak vantelesne oplodnje ići o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Po važećem zakonu o trošku RFZO pravo na VTO imaju žene do 45 godina.

Uvoz materijala olakšaće parovima koji se bore sa sterilitetom. Oni su do sada za te procedure morali da odlaze u inostranstvo - Grčku, Češku, Severnu Makedoniju. Kupovina reproduktivnog materijala, sam postupak vantelesne oplodnje, prevoz, smeštaj koštali su ih od 3.500 do 6.000 evra. 

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Predrag Sazdanović za Euronews Srbija kaže da je pozivno pismo o uvozu reproduktivnih ćelija prosleđeno na adrese nekoliko evropskih banaka, ali da je najbolja saradnja ostvarena sa bankom u Španiji i potpisan je ugovor krajem jula.

"Pozvani su zainteresovani parovi da se prijave i za mesec i po dana prijavilo se 124 para koji traže reproduktivne ćelije. Parovi kupuju reproduktivne ćelije od banke u Španiji, a transfer ide preko Nacionalne banke reproduktivnih ćelija koja je u UKC Srbija (GAK VIšegradska)", pojašnjava prof. Sazdanović.

Iz Nacionalne banke će se materijal distribuirati specijalnim bolnicama gde parovi ili žene bez partnera žele da obave vantelesnu oplodnju. To mora biti neka od 19 specijalnih bolnica sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje ima potpisan ugovor.

profimedia

 

"Parovi moraju biti potpuno pripremljeni za postupak vantelesne oplodnje, te čim stigne reproduktivni materijal da može odmah da se radi postupak VTO. Očekujemo da će u oktobru stići prvi materijal. Nabavka će ići sukcesivno, a procedure će se obavljati tokom jeseni i zime", pojasnio je Sazdanović.

Stižu i španski embriolozi

Sa reproduktivnim materijalom iz Španije stižu i njihovi embriolozi koji će pomagati kolegama iz Srbije u procedurama. Nedavno je bio i venbinar gde su sa jedne strane sedeli predstavnici španske banke reproduktivnih ćelija, a sa druge predstavnici svih 19 specijalnih bolnica koje imaju potpisan ugovor sa RFZO o obavljaju vantelesne oplodnje. Tu se precizirani tehnički detalji kako se obavlja prijavljivanje parova, kako se popunjavaju formulari. 

Koliko će parove koštati reproduktivni materijal prof. Sazdanović nije mogao da precizara. To će, navodi, zavisiti od broja zainteresovanih parova. Cene u zemljama u kojima su do sada odlazili parovi iz Srbije bile su 500 do 800 evra za spermatozoide i oko 3.000 evra za jajne ćelije.

profimedia

 

Prof. Sazdanović kaže da se i dalje pregovara i sa drugim bankama reproduktivnih ćelija, ali da se kreće sa španskom.

Donacija nekima jedini put do roditeljstva

Marijana Arizanović iz Udruženje "Šansa za roditeljstvo" kaže za Euronews Srbija da je za mnoge parove u Srbiji donacija jedini put da postanu roditelji i da su velika očekivanja od uvoza.
Navodi da su u toku intervjui sa svim zainteresovanim parovima.

"Pretpostavljam da će se na osnovu tih intervjua raditi i grupna donacija, kada se prijavi određeni broj parova da će se uvoziti materijal za sve parove istovremeno, da neće biti jedna potražnja po jednom paru", pojasnila je ona.

Do sada su parovi iz Srbije za donaciju morali da odlaze u Grčku, Češku i Makedoniju, a troškovi su bili veliki jer osim materijala morali su da plaćaju sam postupak vantelesne oplodnje, smeštaj prevoz.

profimedia

 

"Sada će to biti mnogo jednostavnije jer će se raditi u Srbiji, obavljaće lekari u koje parovi imaju poverenje. Nekako će sve biti mnogo lakše kada je sve kod nas", pojasnila je ona.

Država, odnosno Ministarstvo zdravlja najavili su da će parovi plaćati samo materijal koji se uvozi a da će za sve žene starosti do 45 godina postupak vantelesne opodnje biti besplatan.

A da li su veće potrebe za jajnim ćelijama ili spermatozoidima, Arizanović navodi da je situacija šarenolika.

"Imamo dosta žena koje su se okušale u vantelesnoj oplodnji, mnogo je poklušaja iza njih. Mnoge su u godinama kada i lekari i one smatraju da je najbolje izabrati donaciju. Javljaju nam se mladi muškarci koji nemaju spermatozoide i njima je jedina nada samo donacija", istakla je ona.

Ne postoji precizna statistika koliko se parova u Srbiji bori sa problemom neplodnosti. Procenjuje se da svaki šesti par ima problem sa začećem, što znači da ovaj problem pogađa između 14 i 20 odsto parova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija