Društvo

"Meni ne trebaju pare, treba mi zdravlje": Meštani Brzog Broda protiv dalekovoda, nadležni tvrde da je sve po propisima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2022

-

13:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Meštani niškog naselja Brzi Brod ne žele dalekovod u svom naselju jer se, kako kažu, plaše, pre svega, za zdravlje i bezbednost dece pošto voz ide blizu dečijeg igrališta i sportskih terena. Na protestima, od nadležnih zahtevaju izmenu projekta i izgradnju podzemnog dalekovoda. Nadležni, sa druge strane, odgovaraju da se radi po zakonu i propisima i da nema opasnosti za građane i životnu sredinu.

Na mestu gde su počeli radovi trenutno nema radnika i mašina, već se tu održavaju protesti i blokade. Rupu koja je iskopana za stubove dalekovoda, građani su zatrpali, šaljući jasnu poruku da ga ne žele u svom naselju blizu dečijeg igrališta.  

"To su visoki stubovi sa jakom strujom, čuje se peckanje. Ja nisam stručnjak za zračenje, ali sam video da su dalekovodi na brdima, planinama, pored autoputeva, u njivama, a ne gde se igraju deca. Tu je svakoga dana mnogo dece i građana, tu su i škola i obdanište, ovde rade fizičko", kaže meštanin Ivan Cvetanović.

Danijela Cvetanović navodi da se "plaše za zdravlje dece jer nije normalno da se igraju ispod dalekovoda".

"Put koji povezuje grad sa Brzim Brodom verovatno neće biti izgrađen zbog dalekovoda za koje se borimo da budu ispod zemlje, da ne ugrožavaju bezbednost i dece i starijih", navodi Nenad Filipović.

Ostali meštani navode da "nisu građani drugog reda, već samo traže svoja prava", i predlažu provlačenje podzemnog kabla, napominjući da je morala da se uradi mnogo ozbiljnija analiza pre donošenja odluka o trasi.

Odluka doneta pre osam godina

Odluka o trasi doneta je pre osam godina, kada se na ovom mestu nisu nalazili uređen park i dečije igralište. Međutim, građani kažu da su za odluku saznali tek nedavno, kada su počeli da stižu pozivi za eksproprijaciju zemljišta.

"To što su oni dali dozvole 2014, ne znam kako, to je njihova stvar. Nisu smeli da pređu preko volje građana", kaže Cvetanović. 

"Rekli su da će da nam plate, ja sam rekla da meni ne trebaju pare, meni treba zdravlje. Zdravlje ne mogu da prodam, nema cenu", navodi Ljiljana Zlatković.

    
Iz Elektromreže Srbije saopštavaju da imaju sve dozvole, da je urađena studija o uticaju na životnu sredinu i da izgradnja dalekovoda neće ugroziti zdravlje ljudi, jer se radi o naprednoj tehnologiji.

I gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nedavno je izjavila da razume strah građana, ali da lokalna samouprava ne može da reši taj problem i da se  izgradnja dalekovoda ne može zaustaviti jer je reč o važnom projektu države. Dodaje, međutim, da grad može da izmesti park.

Građani odgovaraju da ne žele dalekovod u naselju i da od protesta ne odustaju.    

"Dalekovod, u redu, struja za grad, u redu, ali ne ovom trasom. Nema odustajanja, mi ovde živimo, nema nazad", kaže Ivan Cvetanović.

Komentari (0)

Srbija