Društvo

Dečiji dodatak trenutno je 3.569 dinara - sve više zahteva da se poveća i suma i broj korisnika

Komentari

Autor: S. Tuvić

08/10/2022

-

13:02

Dečiji dodatak trenutno je 3.569 dinara - sve više zahteva da se poveća i suma i broj korisnika
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je skoro svako četvrto dete u riziku od siromaštva. Poznato je da svaka kriza, pa i ova, posebno pogađa najsiromašnije slojeve stanovništva, te je zbog toga Fiskalni savet predložio da se u budžet za narednu godinu planira više novca za dečji dodatak i da se poveća obuhvat porodica koje dobijaju taj vid finansijske pomoći.

Predlog Fiskalnog saveta je da se dečji dodatak poveća sa 3.569 dinara na 4.500, kao i da se broj onih koji primaju novčanu pomoć poveća sa 245.000 na 415.000. To bi moglo da se ostvari ukoliko se poveća dohodovni mesečni cenzus sa sadašnjih 10.707. dinara na 15.000 dinara. Sve te mere zahtevale bi veća izdavanja iz budžeta u narednoj godini za oko 14 milijardi dinara. 

To bi značilo da dečji dodatak prima svako treće dete, a ne svako peto kao do sada.

"Reforma bi smanjila stopu siromaštva dece na 19,1 odsto, što bi bila manja stopa siromaštva od opšte populacije (21,7 odsto)", navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta. 

A broj dece koja primaju dečji dodatak smanjuje se iz godine u godinu. Jedan od razloga je obimna papirologija i limit u mesečnim primanjima koji porodica mora da zadovolji. Naime, dečji dodatak dobijaju samo porodice čija mesečna primanja po članu domačinstva ne prelaze 10.707 dinara, odnosno 13.920 dinara ukoliko je u pitanju jednoroditeljska porodica i 12.894 dinara u slučaju dece sa smetnjama u razvoju. Osnovni zadatak roditeljskog dodatka je da se pomogne roditeljima u teškom materijalnom položaju u odgajanju dece. 

Limit mesečnih primanja

Iz postojećeg limita znači da tročlana porodica čija su mesečna primannja 33.000 dinara nema pravo na dečji dodatak, nije u teškom materijalnom položaju. Realnost je potpuno drugačija. Toliko novca dovoljno je samo za tri, četiri veće nabavke hrane u prodavnici.

Direktor Mreža organizacija za decu Srbije Saša Stefanović kaže za Euronews Srbija da su godinama unazad, u najvećem riziku od siromaštva i najviše izložena siromaštvu deca i porodice sa više dece. 

Tanjug/AP/Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times

 

"Uprkos tome, ukupna izdvajanja za dečiji dodatak kao jedne od mera za smanjenje siromaštva se smanjuju. Broj dece koja ostvaruju pravo na dečiji dodatak u periodu od 2013. do 2019. godine je smanjen za više od 94.000 dece. Potrebno je sprovesti mere koje bi povećale adekvatnost politike dečijeg dodatka, targetiranost, uključujući i decu većeg reda rođenja i decu iz posebno ugroženih grupa", naveo je on za Euronews Srbija.

A da li se radi na povećanju dečjeg dodatka odgovor nismo mogli da dobijemo u resornim ministarstvima. U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju kažu da u ovom trenutku ne mogu da nam odgovore da li će biti izmena Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom. Očigledno se čeka formiranje nove Vlade, za predlog budžeta.

Ko ima pravo na dečji dodatak

Iz Ministarstva finansija kažu da će budžet Srbije za narednu godinu biće razvojan, uravnotežen, socijalno orijentisan sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja.

"To znači da ćemo dati sve od sebe da za Srbiju obezbedimo i dalji rast ali i zaštitu onih koji najviše mogu osetiti efekte prelivanja krize na našu zemlju, pre svega ugrožene kategorije stanovništva", kažu u Ministarstrvu finansija.

Dodaju da su javne finansije su stabilne, da novca ima za planove pomoći, a da će konkretne iznose imati po usvajanju budžeta za 2023. godinu koji se priprema.

Inače pravo na dečji dodatak ostvaruju roditelji za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Jedan od uslova je da roditelj ima prebivalište na teritoriji Srbije ili je strani državljanin i ima status stalno naseljenog lica.

Pravo na dečji dodatak ostvaruje se na osnovu materijalnih uslova porodice. Limit za primanja po članu domačinstrva je 10.707 dinara, odnosno 13.920 dinara ukoliko je u pitanju jednoroditeljska porodica i 12.894 dinara u slučaju dece sa smmetnjama u razvoju.

Redovni osnovni iznos dečjeg dodatka od jula 2022. godine iznosi 3.569 dinara mesečno. Za jednoroditeljske porodivce predviđeno je povećanje za 30 odsto što je 4.640, a za deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom za 50 odsto, što je 5.353 dinara.

Komentari (0)

Srbija