Društvo

Partijarh Porfirije održao liturgiju u hramu u Vukovaru

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

13:32

Partijarh Porfirije održao liturgiju u hramu u Vukovaru
Partijarh Porfirije održao liturgiju u hramu u Vukovaru - Copyright spc.rs/Srpska pravoslavna crkva

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, a potom je održao svetu arhijerejsku liturgiju.

"Svi narodi imaju mesta susreta sa bogom, i mi Srbi pravoslavni imamo takvo mesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susrećemo sa bogom. To je naš pravoslavni hram u kojem se božjom rečju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo večnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svedoci Jevanđelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti", rekao je Porfirije, prenosi TV Hram.

Patrijarh je rekao da je čovek, najpre, i iznad svega, duhovno biće.

"Kao bogoliko stvorenje, čovek je, pre svega, stvoren za večnost, da večnošću osmišljava svoje istorijsko postojanje. Punoću života stiče jedino u zajednici sa bogom, a to je život u skladu sa onim što je bog stvorio i namenio za čoveka", kazao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da Sveti Nikolaj Čudotvorac spaja pravoslavni istok i katolički zapad, da gradi mostove među ljudima, a da u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i da je neuoporedivo više zajedničkog nego različitog.

Srpski patrijarh je naveo da u Vukovaru još nisu zalečene rane ratnih patnji, niti su u potpunosti obnovljeni i izlečeni odnosi među ljudima, prenela je Srna.

"Danas smo otvorili srce ovog hrama i svoja srca da bi molitvom vidali svoje rane izazvane stradanjima i gubicima, ali isto tako saosećali sa ranama i stradanjima suseda, da bi se u molitvi sećali svojih žrtava, ali i žrtvama suseda i komšija", kazao je patrijarh.

Porfirije je ukazao da poštovanje i drugih žrtava vodi pomirenju.

Svetoj liturgiji i osveštanju hrama u Vukovaru prisustvovali su, između ostalih, mitropolit osječkopoljski i baranjski Heruvim, budimpeštanski i mađarski Ilarion, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej, sremski Vasilije, kruševački David.

Osim Sabornog hrama, danas je osveštan i Srpski dom u Vukovaru.

Penava: Korak u pogrešnom pravcu

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je danas, komentarišući dolazak patrijarha srpskog Porfirija u Vukovar na dan obeležavanja 31. godišnjice od pogibije Blaga Zadre, da je to "korak u pogrešnom pravcu".

"Napravljen korak u pogrešnom pravcu je definitivno linija koju ja lično i, verujem, velik broj Hrvata ne možemo preći, niti ćemo preći," rekao je Penava, prenosi Index.hr.

Gradonačelnik Vukovara je rekao da je dolazak bilo koga ispred Srpske pravoslavne crkve nakon što je, kako tvrdi "Srpska pravoslavna crkva dozvolila sebi da proklamuje jednog radikalnog četnika u liku i delu Vojislava Šešelja, osuđenog haškog zločinca, govori dovoljno samo za sebe."

"Dakle, s tim činom je, barem što se mene lično tiče, napravila jedan korak u pogrešnom pravcu," kazao je Penava.

Takođe je rekao da je više očekivao od Crkve i njenih poglavara koji bi trebalo da proklamuju zajedništvo i mir.

"Trebalo je da budu puno produhovljeniji i puno mudriji. Te brade duge bi trebalo ipak da znače i da simbolizuju nekakvu mudrost, prosvetljenost. Nažalost, doživeli smo ponovo u realizaciji Srpske pravoslavne crkve umesto vere i ljubavi i ekumenizma isključivo i onu istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije," kazao je gradonačelnik Vukovara.

Komentari (0)

Srbija