Društvo

Miholjsko leto proteže se i u novembar: Najduži vikend u godini obeležiće topli i suvi dani koji nose i jednu opasnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2022

-

11:04

Miholjsko leto proteže se i u novembar: Najduži vikend u godini obeležiće topli i suvi dani koji nose i jednu opasnost
Jesen - Copyright AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Prethodnih dana građani Srbije su uživali u poslednjim trzajima leta, a u sličnom vremenu će uživati i tokom ovog, najdužeg vikenda u godini budući da pomeramo kazaljke za sat vremena unazad.

Intenzivno polje visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Balkanskog poluostrva sprečava prodor oblaka i hladne vazdušne mase do naše zemlje, što znači da se miholjsko leto u Srbiji nastavlja i u narednim danima, navodi meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Pod uticajem ovakve sinoptičke situacije od petka do kraja oktobra jutra će biti sveža i maglovita, a tokom dana sunčano i relativno toplo za ovo doba godine. Kako će strujanja i vetar biti veoma slabi, postojaće mogućnost da se u pojedinim predelima magla zadrži i duže tokom dana. Minimalna jutarnja temperatura biće od 4 do 12 stepeni, a maksimalna dnevna uglavnom od 20 do 24 Celzijusa, tokom pojedinih dana lokalno i do 25°C, dodaje meteorolog Đorđe Đurić.

Ovako stabilno vreme za posledicu može imati pogoršanje kvaliteta vazduha, pogotovo u jutarnjim satima, te se osetljivim osobama preporučuje dodatni oprez, upozorava Gojković.

"Najduži vikend u godini" pretežno sunčan i topao

Za dane vikenda vreme će biti pretežno sunčano. U prvoj polovini dana, u Vojvodini sa nešto više oblaka, dok se kasnije očekuje potpuno razvedravanje u celoj zemlji.

Tanjug/Sava Radovanović

 

I danas i sutra jutro će biti maglovito i malo svežije. Tokom dana ipak ostaje veoma toplo, sa temperaturom od 20 do 25 stepeni. Slično vreme imaćemo i u nedelju, ali i tokom sledeće nedelje.

Ovaj vikend, trajaće sat vreme na duže od ostalih, budući da u noći između subote i nedelje, 30. oktobra, sat se pomera jedan sat unazad, dakle sa 3 časa na 2 časa. Tada prelazimo na zimsko računanje vremena. To znači da će sunce izlaziti ranije, umesto u 6:40 svanjivaće u 5:40, ali će i noć stizati sat vremena ranije. 

Kazaljke su u našoj zemlji prvi put pomerane 1983. kada smo sa zimskog prešli na letnje računanje vreme. Time smo dobili duži dan u letnjim mesecima, a ova odluka je opravdana uštedom u električnoj energiji. U poslednjih nekoliko godina u Evropi se vodi polemika da li treba prestati sa ovom praksom, jer dosta ljudi oseća nepovoljne uticaje na bioritam. 

U nedelju budite oprezni, ukoliko je moguće – provedite što više vremena u prirodi i u opuštenoj atmosferi, preporučuje Gojković. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Novembarsko miholjsko leto

Meteorolozi najavljuju da se miholjsko leto nastavlja i u prvim danima novembra. U prvoj polovinie nedelje vreme će biti vedro, toplo i sunčano.

Sredinom nedelje prognozira se prolazno naoblačenje, uz blaži pad temperature, a intenzivnija promena vremena očekuje se krajem naredne nedelje, kaže Gojković. Meteorolog Marko Čubrilo takođe ističe da će najverovatnije do 4. novembra vreme biti stabilno – suvo i relativno toplo.

Trenutni prognostički modeli prognoziraju formiranje đenovskog ciklona, međutim raspodela polja niskog i visokog vazdušnog pritiska zadržaće ove kišonosne oblake uglavnom na zapadu naše zemlje.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Oko 3. novembta trenutno stoji signal za narušavanje anticiklona uz premeštanje hladnog fronta i moguću sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom što bi nam donelo konkrentije padavine i zahlađenje uz odlazak temperatura u okvire proseka. Posle šestog 11. trenutno stoji trend za promenljivo vreme uz povremene padavine i temperature oko proseka", piše Čubrilo.

Saveti u slučaju lošeg kvaliteta vazduha

U Beogradu je kvalitet vazduha trenutno prihvatljiv, međutim, ukoliko zaista dođe do pogoršenja kvaliteta, kako to meteorološkinja Gojković ističe, važno je znati kako da se zaštite ugrožene grupe.

Kada govorimo o zaštiti od zagađenja, glavni savet stručnjaka je da se ne boravi na otvorenom, odnosno da se zatvaraju prozori i koriste prečišćivači vazduha. Tokom perioda visokog stepena zagađenja ne bi trebalo upražnjavati ni fizičke aktivnosti.

Hirurške maske nisu od pomoći u borbi protiv PM-10 čestica, ali nano-maske jesu.

Komentari (0)

Srbija