Društvo

Ko će moći da primi bivalentnu vakcinu protiv kovida? Jovanović za Euronews Srbija: Do upotrebe cepiva još tri koraka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2022

-

14:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najverovatnije će preporuka za bivalentnu vakcinu protiv kovida biti da je prime prvenstveno starije osobe, hronični bolesnici i da je od primanja poslednje doze prošlo najmanje tri meseca, ali se ipak čeka zvaničan stav Nacionalnog tela za imunizaciju (NITAG), kaže direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Ona je za Euronews Srbija navela da, nakon što je nova vakcina, koja u sebi sadrži poslednje podvarijante omikron soja, odobrena od Agencije za lekove i medicinska sredstva, predstoje još tri koraka do upotrebe

Kako je navela, preporuku o vakcinaciji treba da da Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG), zatim da Institut Batut izradi stručno-metodološka uputstva za lekare i da se uradi kontrola kvaliteta prve serije što je posao Nacionalne kontrolne laboratorije ALIMS-a.

"ALIMS je registrovao bivalentne vakcine i tako dao mogućnost drugim stručnim telima da obave svoj posao - NITAG da definiše kome se preporučuje vakcina, Institut Batut radi stručno-metodološko uputstvo za lekare", navela je Jovanović.

Pojašnjava da bivalentnu vakcinu mogu da prime osobe koje su prethodno vakcinisane primarnom dozom (dve doze) ili buster dozom (treća i četvrta).

"Preporuka u više od 180 zemalja sveta gde se vakcina daje je da je prime starije osobe, hronični bolesnici. Tako će verovatno biti i kod nas, ali sačekaćemo preporuku NITAG-a", navela je ona.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Kako je Euronews Srbija već pisao sednica NITAG-a bila je u utorak, a jedna od stavki na dnevnom redu bila je i bivalentna vakcina. Očekuje se da danas ili sutra preporuka bude konkretizovana i prosleđena Ministarstvu zdravlja.

Kada će vakcina biti u domovima zdravlja?

Jovanović nije mogla da precizira kada će nova vakcina biti dostupna na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, ali očekuje da će sve neophodne procedure biti završene u kratkom roku.

Dodaje da je nova vakcina bezbedna i da daje bolju zaštitu od prethodnih jer sadrži sojeve koji su sada dominantni u svetu. 

Podsetimo ALIMS je dao dozvolu za dve bivalentne vakcine farmaceutske kuće Fajzer. Jedna u sebi sadrži izvorni, vuhanski soj i BA.1 podvarijantu omikrona, a druga vuhanski soj i podvarijante BA.4 i BA.5. 

"Vakcinu mogu da prime sve osobe starije od 12 godina koje su primile primo vakcinu ili buster dozu. Najverovatnije da će se preporučiti onima koji su poslednju dozu vakcine primili pre tri meseca, ali se čeka preporuka NITAG-a. Preporuke će biti dostupne javnosti", istakla je Jovanović.

Tanjug/AP/Pfizer

 

Dodaje i da se vakcina protiv kovida može primiti u isto vreme kada i vakcina protiv gripa, samo je važno da se daju jedna u jednu ruku, druga u drugu. 

Dozvola ALIMS-a 

Bivalentna vakcina protiv kovida dobila je juče dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Izdavanjem dozvole stekli su se uslovi da vakcina može da se primenjuje u Srbiji, a koliko doza i kada će biti nabavljeno odluka je države, odnosno Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja rekao je za Euronews Srbija da su se izdavanjem dozvole od ALIMS-a stekli svi preduslovi za upotrebu vakcine, ali da je na državi da li će i kada biti nabavljena. 

"S obzirom na to da je i dalje pandemija, to podrazumeva da vakcine neće biti u slobodnoj prodaji, već nabavka ide preko Ministarstva zdravlja, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Jedino što znam je da su razgovori na tu temu vođeni, ali nemam informaciju kada bi ta vakcina mogla da se pojavi u Srbiji", rekao je Trkulja.

Komentari (0)

Srbija