Društvo

Bivalentna vakcina protiv kovida dobila zeleno svetlo, ali kada će biti dostupna građanima Srbije i ko treba da je primi

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/11/2022

-

17:55

Bivalentna vakcina protiv kovida dobila zeleno svetlo, ali kada će biti dostupna građanima Srbije i ko treba da je primi
Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer

veličina teksta

Aa Aa

Bivalentna vakcina protiv kovida dobila je dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), ali još se ne zna kada će ona biti dostupna građanima Srbije. Izdavanjem dozvole stekli su se uslovi da vakcina može da se primenjuje u Srbiji, a koliko doza i kada će biti nabavljeno odluka je države, odnosno Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

Dozvola je izdata za dve nove Fajzerove vakcine. Jedna sadrži izvorni, vuhanski soj i podvatrijanu omikrona BA.1, a druga vuhanski soj i podvarijante omikrona BA.4 i BA. 5 koje su bile dominantne u letnjem talasu epidemije u Srbiji.

Ostalo je da se odradi još nekoli koraka - da Nacionalno telo za imunizaciju (NITAG) da preporuku kojim kategorijama je namenjena, da Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izda stručno metodološko uputstvo zdravstvenim radnicima o načinu primene vakcina i konačno Nacionalna kontrolna laboratorija ALIMS-a da uradi  analizu prve serije, kontrolu kvaliteta. 

Kako saznajemo sednica NITAG-a održana je juče, a jedna od tema na dnevnom redu bila je i bivalentna vakcina. Međutim, još nije saopšteno da li su date preporuke kojoj kategoriji stanovništva će biti namenjena. 

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja kaže za Euronews Srbija da su se izdavanja dozvole od ALIMS-a stekli svi preduslovi za upotrebu vakcine, ali da je na državi da li će i kada biti nabavljena. 

"S obzirom na to da je i dalje pandemija, to podrazumeva da vakcine neće biti u slobodnoj prodaji, već nabavka ide preko Ministarstva zdravlja, odnosno Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Jedino što znam je da su razgovori na tu temu vođeni, ali nemam informaciju kada bi ta vakcina mogla da se pojavi u Srbiji", rekao je Trkulja.

U EU od upotrebi od 1. septembra

Podseća da je nova, bivalentna vakcina u upotrebi u EU od 1. septembra, da vakcinacija ide dobro ako se posmatra grupa onih pacijenata koji su već bili vakcinisani. 

Tanjug/AP/Pfizer

 

"Pričamo o vakcini koja je namenjena kao buster doza za one koji su vakcinisani. Preporuka u EU je bila da su prioritet osobe koje su starije od 60 godina, koji imaju određene komorbiditeta za koje se pokazalo da vode u težak oblik kovida 19. Međutim, mogu da je prime svi koji žele, a da su stariji od 12 godina", rekao je Trkulja.

Bivalentna vakcina je zapravo buster doza, pojačivač imunog odgovora. Ona štiti od omikron sojeva koji su u cirkuciji. U svetu je do sada dato oko četiri milijarde doza novih vakcina i to u 181 zemlji. Prijavljene su samo blage neželjene reakcije - otok na mestu primenu, bol u ruci, glavobolja. 

Epidemiolozi se više puta isticali da bi "bilo dobro da Srbija nabavi bivalentnu vakcinu", i da je nabavka cepiva opravdana. 

Radovanović: Bolja zaštita

Prof. Zoran Radovanović kaže da je dobro za one koji su vakcinisani kineskom vakcinom da kao buster, pojačivač prime bivalentnu vakcinu.

Smatra da bi prioritetne grupe u Srbiji trebalo da budu stariji od 65 godine, oni koji imaju hronične bolesti - gojazni, dijabetičari, ako imaju transplatirane organe i na drugi način oštećen imunski sistem.

Tanjug/AP/Kristopher Radder/The Brattleboro Reformer

 

"Bivalentna vakcina je važna jer sadrži orginalni vuhanski soj, ali i podravarijantu omikrona BA.5 koji je aktuelan ovog leta u poslednjem talasu. Sojevi koji će se pojaviti su "deca i unuci" tog omikron BA.5, znači genetski su bliski tom soju. Tako da nova vakcina pruža bolju zaštitu nego da neko dobije staru klasičnu vakcinu koja je i dalje dostupna u domovima zdravlja", naveo je on.

Inače od polovine septembra krenula je vakcinacija bivalentnom vakcinom u susednoj Hrvatskoj, ali i Sloveniji. Hrvati su omogućili svim strancima koji se zateknu u toj zemlji da mogu da se vakcinišu.

Komentari (1)

aleks

16.11.2022 19:25

do 2020. u Srbiji 100,000 umrlih godišnje. Te, nesrećne kovid godine 115,000, očigledno zbog kovida, bilo da je dirketno ili indirektno. Sledeće, 2021 se pojavile vakcine i krenula histerija u vezi sa njima... Rezultat: 135,000 umrlih! Ove godine gotovo da nema vakcina, vraćamo se na 115,000. NAGRDNO PITANJE: zašto je 20121. bilo najviše umrlih?

Srbija