Društvo

Zvanične preporuke NITAG o zaštiti bivalentnom vakcinom protiv kovida: Kome se posebno savetuje da primi novo cepivo

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/11/2022

-

16:01

Zvanične preporuke NITAG o zaštiti bivalentnom vakcinom protiv kovida: Kome se posebno savetuje da primi novo cepivo
Tanjug/AP/Petr David Josek - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja dobilo je od Nacionalnog tela za imunizaciju (NITAG) smernice o imunizaciji novom, bivalentnom vakcinom protiv virusa korona, koja će se davati kao pojačivač imuniteta već kompletno vakcinisanim osobama ili onima koji su primili jednu ili dve buster doze. U smernicama NITAG-a stoji da vakcinu mogu da prime koje imaju 12 i više godina, ali da je prošlo najmanje tri meseca od poslednje primljene doze. 

Navode da se primena bivalentne vakcine kao buster doze naročito preporučuje kod: osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osoba sa udruženim bolestima, korisnicima i zaposlenima u domovima za stara lica, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Inače, bivalentna vakcina je cepivo koje u sebi sadrži orginalan vuhanski soj virusa i omikron soj, zapravo njegove podvarijante koje su dominantne u svetu. Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je dozvolu za dve bivalentmne vakcine kompanije Fajzer. Jedna u sebi sadrži vuhanski soj virusa i podvarijantu omikron soja BA.1. Druga vakcina koja u sebi ima vuhanski soj i podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 koje su dominantne u Srbiji.

"Bivalentna vakcina napravljena upotrebom tehnologije informacione RNK može se primeniti kao buster doza kod svih osoba bez obzira na to koju vrstu vakcine su primile prethodno", kažu u Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija.

Ovim su završene formalno - tehničke pripreme za uvoz vakcina, ali kada će se one naći na punktovima u domovima zdravlja još se ne zna. Kada stigne prvi kontigent ostalo je još da Nacionalna kontrolna laboratorija ALIMS-a uradi  analizu prve serije, kontrolu kvaliteta, a zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" da izda stručno- metodološko uputstvo zdravstvenim radnicima o načinu primene vakcine. 

Epidemiolozi: Bolja zaštita

Prof. Zoran Radovanović rekao je ranije za Euronews Srbija da je dobro za one koji su vakcinisani kineskom vakcinom da kao buster, pojačivač prime bivalentnu vakcinu.

Smatra da bi prioritetne grupe u Srbiji trebalo da budu starije osobe, oni koji imaju hronične bolesti - gojazni, dijabetičari, ako imaju transplatirane organe i na drugi način oštećen imunski sistem.

Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

 

"Bivalentna vakcina je važna jer sadrži orginalni vuhanski soj, ali i podravarijantu omikrona BA.5 koji je aktuelan u poslednjem talasu. Sojevi koji će se pojaviti su "deca i unuci" tog omikron BA.5, znači genetski su bliski tom soju. Tako da nova vakcina pruža bolju zaštitu nego da neko dobije staru klasičnu vakcinu koja je i dalje dostupna u domovima zdravlja", naveo je on.

Inače od polovine septembra krenula je vakcinacija bivalentnom vakcinom u susednoj Hrvatskoj, ali i Sloveniji. Hrvati su omogućili svim strancima koji se zateknu u toj zemlji da mogu da se vakcinišu.

Zatvaraju se kovid ambulante u Beogradu

Imunizacija bivalentnom vakcinom protiv kovida u zemljama EU krenula je početkom septembra. Broj zainteresovanih je mnogo manji nego kada se epidemija pojavila, a epidemiolozi kažu da je očigledno došlo do zamora ljudi od dužine pandemije.

U jeku epidemije virusa korona svi domovi zdravlja imali su jednu ili više kovid ambulantui. Kako epidemija polako jenjava, u Beogradu će ubuduće biti dežurne kovid ambulante u domovima zdravlja Zemun i Palilula.

"U ostalim domovima zdravlja u prestonici građani će kroz regularne ambulante za respiratorne infekcije moći da provere svoje zdravstveno stanje, bez obzira da li lekari nakon pregleda posumnjaju na kovid-19 ili na neku drugu respiratornu infekciju. Ukoliko se posumnja na kovid-19, brzim testom će se potvrditi ili otkloniti sumnja", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Naglašavaju da je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno, čime se u značajnoj meri smanjuje mogućnost kapljičnog prenošenja bilo koje infekcije.

"Na ovaj način građanima će biti omogućen i olakšan pregled i pristup ambulantama i domovima zdravlja kada je reč o svim respiratornim infekcijama – febrilnim stanjima. Ministarstvo zdravlja će i dalje odgovorno pratiti zdravstveno stanje građana i podatke vezane za broj novozaraženih korona virusom", navode u ministarstvu.

 

Komentari (0)

Srbija