Društvo

Mnoge škole stale na jedan dan zbog sve učestalijeg nasilja, nastavnici traže status službenog lica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2022

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U mnogim školama u Srbiji danas je bila obustavljena nastava ili su skraćeni časovi u znak solidarnosti sa profesorkom engleskog jezika iz Trstenika kojoj su učenici na času izmakli stolicu. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovala je protestne skupove "Stop nasilju u školama" u 47 gradova, odakle su zatražili status službenog lica za prosvetne radnike i da se pooštre kazne za nasilnike.

Učesnici protesta u Beogradu nosili su transparente među kojima "Deco, šta vam se dogodilo? Stop nasilju!!!!", " "Svih godina, svakog dana školovanja, bio sam žrtva vršnjačkog nasilja, niko nije reagovao", "Kolege, čega se bojite? Stop nasilju", "Odbranimo profesiju nastavnika"...

Prosvetari kažu da je incident u Trsteniku samo kap koja je prelila času, da je u školama sve češće vršnjačko nasilje, da su nastavnici obespravljeni, degradirani, da je profesija izgubila ugled. 

 

Predsednik Nadzornog odbora u Uniji sindikata prosvetnih radnika Beograda Vladimir Maslo naveo je da su prosvetni radnici već dugo poniženi.

 "Ovde smo da poručimo jasno i dostojanstveno da je dostojanstvo naše profesije ugroženo, a da ono nije samo u našim rukama već i u rukama države", kazao je Maslo.

Međutim, prosvetni radnici ni sada nisu bili jedinstveni, već su išli u dve kolone. Danas su na proteste izašli predstavnici  Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, a njima su se pridružili  Forum beogradskih gimnazija, Forum beogradskih osnovnih škola, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine. 

Dan ranije na protestu "Za dostojanstvo profesije" u Beogradu bili su predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, a zahteve za povećanje plata od 25 odsto i izmenu zakonske regulative predali su na pisarnicu Mnistarstva prosvete.

Euronews/Dragan Živanović

 

Štrajk upozorenja danas su organizovali i Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" tako što njihovi članovi u školama nisu držati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. 

Ćirić: Nastava obustavljena u 23 škole u Nišu

Prosvetari u Nišu okupili su se na centralnom gradskom trgu. Zato su učionice u više od polovine niških škola danas su bile prazne.

Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša kaže da su u Nišu 23 škole potpuno obustavile nastavu.

"Bili smo prinuđeni da na ovaj način skrenemo pažnju javnosti, ministra prosvete, Vladi, predsedniku Srbije da nešto mora da se menja u prosveti, da je krajnje vreme da se krene sa korenitim promenama inače nam se ne piše dobro", naveo je Ćirić za Euronews Srbija.

Komentarišući izjavu ministra prosvete Branka Ružića da sindikati imaju pravo na štrajk, ali da moraju da vode računa da se ne krši zakon i da protestuju subotom kada nema časova, on je rekao da je Ministarstvo prosvete u više navrata kršilo te iste zakone.

" Njegovo (ministra Ružića) je da to kaže. Vratio bih se unazad kada je Ministarstvo prosvete kršilo zakone, kada nije isplaćivalo jubilarne nagrade, kada nije isplaćivan prevoz, nadoknada za IOP. To je isto kršenje zakona, pa se nisu oglašavali. Onda su menjali zakone i prilagođavali ih kako odgovara državi. Štrajk po zakonu, skraćenjem časova na 30 minuta da se ispoštuje minimalni proces rada, ne donosi ništa, tako možemo da štrajkujemo godinama i da se ne promeni ništa. Ovo je krajnja mera koju moramo da primenimo da bi shvatili ozbiljnost situacije", naveo je Ćirić.

Euronews/Dragan Živanović

 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije već duže traži status službenog lica za nastavnike. Dat je rok Vladi Srbije da do polovine decembrea otpočnu pregovori. Da prosvetni radnik dobije status službenog lica, bolju zaštitu.

"Taj status donosi i određenu odgovornost, obavezu. Prosvetni radnik može da snosi određene posledice ukoliko prekrši neka pravila, tako da može krivično da odgovara. Mi tražimo zaštitu da možemo slobodno da se osećamo u školi, da ona bude druga kuća i za nastavnike i za učenike", naveo je on.

U Vojvodini nastava obustavljena u 93 škole

U Novom Sadu prosvetari su se okupili ispred zgrade pokrajinske Vlade, zbog učestalog nasilja u školama.

Euronews

Oni su sa skupa zatražili da prosvetni radnici dobiju status službenog lica i da pregovori o tome počnu polovinom decembra. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije još traži da jedinica iz vladanja za đake znači da ne mogu da pređu u naredni razred, kao i da se pojednostave procedure za izricanje sankcija nasilnicima.

Protesti su organizovani u 10 gradova u Vojvodini, a u 93 škole nema nastave. U novom Sadu nastava je obustavljena u sedam škola, a u četiri su skraćeni časovi na 30 minuta.

Kako javlja reporter Euronews Srbija sa terena od okupljenih nastavnika se moglo čuti da je bilo pritisaka u pojedinim školama od strane direktora. Stizala su upozorenja da mogu biti disciplinski kažnjeni, da im mogu biti smanjena plate ukoliko obustave rad. Zbog toga su, objašnjavaju, u nekim školama odlučili da samo skrate časove. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija