Društvo

Tužilaštvo neće pokrenuti krivični postupak zbog propusta u vakcinaciji beba u GAK-u

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2022

-

13:01

Tužilaštvo neće pokrenuti krivični postupak zbog propusta u vakcinaciji beba u GAK-u
Tužilaštvo neće pokrenuti krivični postupak zbog propusta u vakcinaciji beba u GAK-u - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Strahinja Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu neće pokrenuti krivični postupak zbog propusta u vakcinaciji novorođenčadi u porodilištu GAK "Narodni front" kada je oko 600 beba umesto BSŽ vakcine dobilo fiziološki rastvor.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, iz prikupljenih obaveštenja proizilazi da novorođenčadi ovakvom neadekvatnom vakcinacijom nisu ugrožena, da je obavljen epidemiološki nadzor, te da su preduzete mere vezane za adekvatnu ponovnu vakcinaciju.

Dodaju da je obavljenim inspekcijskim nadzorom zdravstveni inspektor preduzeo meru u skladu sa svojim ovlašćenjima doneo rešenje uz meru otklanjanja uočenih nepravilnosti.

"Podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih zdravstvenih lica, iz čega jasno proizilazi da ovako nesavesno postupanje odgovornih u GAK "Narodni front" nije prouzrokovalo pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica, odnosno nije proistekla posledica ni po jedno novorođeno dete, zbog čega Tužilaštvo smatra da se u radnjama odgovornih lica ne stiču elementi krivičnog dela Nesavesno pružanje lekarske pomoći, niti bilo kog drugog krivičnog dela iz stvarne i mesne nadležnosti ovog Tužilaštva", navode iz Tužilaštva.

Podsetimo, Ministarka zdravlja Danica Grujučić je nakon preuzimanja dužnosti krajem oktobra saopštila da je došlo do propusta u vakcinaciji zbog kojeg je 600 novorođenih beba umesto obavezne BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor. 

Grujičić je objasnila da je do toga došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena.

Nakon toga je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija