Društvo

"U njihovim patikama": Učenici Matematičke gimnazije razvili aplikaciju koja pomaže migrantima

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

10:51

"U njihovim patikama": Učenici Matematičke gimnazije razvili aplikaciju koja pomaže migrantima
Aplikacija za učenje srpskog jezika pobedničko rešenje UNHCR-ovog projekta sa srednjoškolcima - Copyright ⒸUNHCR/V. Živojinović

veličina teksta

Aa Aa

Učenici Matematičke gimnazije Ivan Grego i Dario Radojčić pobedili su u srednjoškolskom projektu na temu inkluzije izbeglica u Srbiji, pod nazivom "U njihovim patikama", u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice i Ministarstva prosveta. 

"Naši učenici, Dario Radojčić i Ivan Grego, zajedno sa profesorom Urošem Mikićem, učestvovali su u aprilu u radionici 'U njihovim patikama', čiji je cilj bila borba protiv ksenofobije", rekla je danas Tanjugu Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije.

U konkurenciji devet škola iz cele Srbije učenici Matematičke gimnazije osvojili su prvo mesto, napravivši aplikaciju za učenje srpskog jezika za prisilno raseljene ljude koji dolaze sa arapskog govornog područja. 

"Aplikacija se koristi bez interneta, ne zauzima mnogo memorije na telefonu i koristi se bez prethodnog poznavanja engleskog jezika", rekao je za Tanjug Ivan Grego, učenik Matematičke gimnazije.

Grego dodaje da su aplikaciju ponudili izbeglicama koji se trenutno nalaze u Srbiji.

ⒸUNHCR/V. Živojinović

 

"Saznali smo na ceremoniji dodele nagrada u jednom kratakom filmu da trenutno u svetu ima 80 miliona izbeglica i mi želimo da im pomognemo da nauče srpski i da se prilagode novoj sredini", rekao je Grego. 

Dario Radojčić dodaje da se aplikacija sadrži od četiri lekcije – dela za učenje i dela sa kvizovima. 

"Mogu da nauče nove reči i situacije, a kvizovi su da da bi ponavljali i usavršavali znanje", rekao je Radojčić.

Naglašava da je u planu da se unapredi aplikacija i da se napravi adaptacija za ukrajinski jezik.

"Projekat 'U njihovim patikama' nastavlja se i iduće kalandarske godine, pa verujemo da će biti prilike da još neki učenici i nastavnici naše školu učestvuju o ovom međunarodnom projektu", rekla je direktorka Matematičke gimnazije.

Komentari (0)

Srbija