Društvo

Građani Srbije od ponedeljka mogu da prime bivalentnu vakcinu protiv kovida - kome je preporučena i zašto je važna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2022

-

13:02

Građani Srbije od ponedeljka mogu da prime bivalentnu vakcinu protiv kovida - kome je preporučena i zašto je važna
Građani Srbije od ponedeljka mogu da prime bivalentnu vakcinu protiv kovida - kome je preporučena i zašto je važna - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth, Tanjug/AP/Rogelio V. Solis, Tanjug/AP/Pfizer, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivalentna vakcina protiv virusa korona, posle dobijenih svih dozvola, biće dostupna građanima od ponedeljka. U pitanju je cepivo koje u sebi sadrži originalni soj iz Vuhana i podvarijantu omikron soja BA1.

Ova vakcina funkcionisaće kao buster doza kod osoba koje su prethodno primile dve doze vakcine, bilo kog proizvođača. Takođe, vakcinu će moći da prime i osobe koje su već primile buster (treću) dozu.

"Bivalentna vakcina napravljena upotrebom tehnologije informacione RNK može se primeniti kao buster doza kod svih osoba bez obzira na to koju vrstu vakcine su primile prethodno", rekli su ranije iz Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija.

Bivalentna vakcina u primeni je u Evropskoj uniji od prvog septembra, a 16. novembra dobila je "zeleno svetlo" Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

Tada su, kako je rekao direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja rekao je za Euronews Srbija, steknuti svi preduslovi za upotrebu vakcine, te je dostupnost u domovima zdravlja zavisila samo od države, odnosno Ministarstva zdravlja.

Kome se preporučuje vakcina?

Prema smernicama o imunizaciji bivalentnom vakcinom, koje je Nacionalno telo za imunizaciju uputilo Ministarstvu zdravlja krajem novembra, vakcinu mogu da prime osobe koje imaju 12 i više godina, ukoliko je prošlo najmanje tri meseca od poslednje primljene doze.

Tanjug/AP/Vitaliy Timkiv

 

Navode da se primena bivalentne vakcine kao buster doze naročito preporučuje kod: osoba starijih od 50 godina, osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, osoba sa udruženim bolestima, korisnicima i zaposlenima u domovima za stara lica, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović navela je za Euronews Srbija da se vakcina protiv kovida može primiti u isto vreme kada i vakcina protiv gripa, samo je važno da se daju jedna u jednu ruku, druga u drugu. 

Pojašnjava da bivalentnu vakcinu mogu da prime osobe koje su prethodno vakcinisane primarnom dozom (dve doze) ili buster dozom (treća i četvrta).

Da li pruža bolju zaštitu?

Prof. Zoran Radovanović rekao je ranije za Euronews Srbija da je dobro za one koji su vakcinisani kineskom vakcinom da kao buster, pojačivač prime bivalentnu vakcinu.

Smatra da bi prioritetne grupe u Srbiji trebalo da budu starije osobe, oni koji imaju hronične bolesti - gojazni, dijabetičari, ako imaju transplatirane organe i na drugi način oštećen imunski sistem.

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović je govoreći o bivalentnim vakcinama, pre nekoliko meseci rekla za RTS da je da su ta cepiva revolucionarna:

"Značajan pomak jeste ostvaren jer je prvi put napravljena RNK bivalentna vakcina. Bazirana je na genetskom materijalu prve varijante virusa i omikrona. Klinička ispitivanja su pokazala da je došlo do značajnog povećanja količine antitela, kada se vakcina da kao treća ili četvrta doza".

Na Zapadu četvrta doza za starije

Tanjug/AP/Mahesh Kumar A.

 

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je bivalentne vakcine početkom septembra, a nakon toga su zemlje članice postepeno počele da nabavljaju to cepivo.

Od polovine septembra krenula je vakcinacija bivalentnom vakcinom u susednoj Hrvatskoj, ali i Sloveniji. Hrvati su omogućili svim strancima koji se zateknu u toj zemlji da mogu da se vakcinišu.

U međuvremenu, u Francuskoj je četvrta kampanja doziranja otvorena za ljude starije od 60 godine. Početkom oktobra Francuska je počela da koristi bivalentnu vakcinu ali samo kod ranjivih grupa.

U Italiji, ministarstvo zdravlja je pozvalo starije osobe i one sa oslabljenim imunitetom da prime četvrtu vakcinu. Nemačka nudi četvrti buster od početka ove godine osobama starijim od 60 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija