Društvo

Ministarstvo zdravlja: Do sada vakcinisano 611 beba koje su umesto BCG vakcine primile fiziološki rastvor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2022

-

11:04

Ministarstvo zdravlja: Do sada vakcinisano 611 beba koje su umesto BCG vakcine primile fiziološki rastvor
Ministarstvo zdravlja: Do sada vakcinisano 611 beba koje su umesto BCG vakcine primile fiziološki rastvor - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Strahinja Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je od 676 beba, koje su u GAK "Narodni front" primile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, do sada vakcinisano 611 beba.

"Prema informacijama Ministarstva zdravlja, ukupan broj dece u Srbiji koja bi trebalo da budu vakcinisana BCG vakcinom je 676. Do 28. decembra ukupno je vakcinisano 611 dece, među kojima 519 u Beogradu i 92 van glavnog grada", navedeno je u saopštenju.

Navode da je za vakcinaciju preostalo još 65 beba, i to 57 iz Beograda i osam van glavnog grada.

Privremene kontraindikacije imalo je 30 beba, navedeno je u saopštenju i ukazano da roditelji 31 bebe još nisu zakazali ponuđene termine. Iz ministarstva napominju da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana.

Podsetimo, u GAK "Narodni front" došlo do ozbiljnog propusta zbog kojeg je 600 novorođenih beba u oktobr umesto obavezne BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić je objasnila da je do toga došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija