Društvo

Nesvakidašnje topao Badnji dan: Temperature gotovo prolećne, ali stiže zahlađenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

07:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Naša zemlja, kao i veći deo Balkanskog poluostrva i dalje se nalaze pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Mediterana. To nam donosi suvo i toplo vreme, koje će se zadržati sve do kraja ove nedelje, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Zbog priliva nešto toplije vazdušne mase ovog jutra u većem delu zemlje bilo je relativno toplo, sa tempertaturom i do 10 stepeni Celzijusa, koliko je izmereno u Negotinu.

"U južnim predelima bilo je svežije, oko nule. Slična raspodela temperature očekuje se i tokom dana, na jugu zemlje, danas oko 11 stepeni, dok će na istoku i zapadu biti i do 15", rekla je ona.

Zbog jakog vetra deluje da je hladnije

Gojković kaže da su severozapadni i zapadni vetar danas u pojačanju, a sredinom dana u Pomoravlju i Timočkoj krajini biće i nešto jačih udara vetra.

Ovo nešto svežije strujanje uzrokovaće da subjektivni osećaj bude kao da je malo hladnije od izmerenih vrednosti.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

Ulice u Beogradu danas vidljivo praznije zbog praznika

Za dane vikenda dolazi do razvedravanja, ali ne i otopljenja. Maksimalna dnevna biće do 15 stepeni i to samo na zapadu zemlje. 

"U nedelju počinje da duva košava, koja će u ponedeljak, na jugu Banata, dostizati olujnu jačinu", najavljuje ona.

Ipak, zalađenje nam stiže sledeće sedmice. Intenzivna promena vremena stiže nam sa ciklonom sa severa, koji nam u ponedeljka donosi padavine, a od utorka i pad temperature.

Zbog zahlađenja će u višim planinskim predelima padati susnežica i sneg, uz formiranje snežnog pokrivača. Padavine se zadržavaju sve do srede, kada dolazi po postepenog razvedravanja", rekla je ona.

Iako nas očekuje zahlađenje, temperatura će nakon skoro dve nedelje ponovo biti oko proseka, dakle od četiri do osam stepeni.

Komentari (0)

Srbija