Društvo

Za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva prijavilo se 350 žena

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2023

-

11:15

Za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva prijavilo se 350 žena
Za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva prijavilo se 350 žena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva do sada se prijavilo oko 350 žena u Srbiji, a zainteresovanim parovima trenutno je na raspolaganju materijal iz banaka u Španiji i Danskoj, rečeno je u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). Prijave za vantelesnu oplodnju uvezenim reproduktivnim materijalom počele su 8. decembra telefonskim putem, a od 10. decembra prijava je moguća isključivo preko portala eUprava, gde parovi mogu i da zakažu pregled kod lekara.

Doktorka Ivana Đunisijević iz RFZO kaže za Tanjug da je sve počelo 2017. godine, kada je u našoj zemlji stupio na snagu zakon koji reguliše ovaj vid vantelesne oplodnje, nakon čega je formirana Nacionalna banka za reproduktivne ćelije, tkiva i embrione u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Đunisijević je objasnila da je od osnivanja te banke 2019. godine mali broj ljudi bio zainteresovan da donira svoj reproduktivni materijal, zbog čega je odlučeno da se sklope ugovori sa bankama u inostranstvu, kako bi parovi mogli da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji u našoj zemlji.

 "Skoro da nije bilo reproduktivnog materijala u Nacionalnoj banci, pa je država omogućila da se u Srbiji rade postupci vantelesne oplodnje sa darovanim reproduktivnim ćelijama", navela je Đunisijević.

profimedia

 

Podsetila je da su zaključeni ugovori sa bankama iz Španije i Danske i dodala da su u toku pregovori sa još nekim bankama u inostranstvu.

"Troškove celokupnog procesa vantelesne oplodnje za žene starosti do 45 godina snosi država, dok žene starije dobi postupak finansiraju same. Država je omogućila da se ceo postupak radi na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i nabavka materijala i uvoz, a sam postupak vantelesne oplodnje pokriva RFZO", navela je Đunisijević.

Pored toga, kaže Đunisijević, žene moraju da pokrenu uslugu preko portala eUprava i da prođu komisiju za vantelesnu oplodnju u zdravstvenoj ustanovi.

"Novina vezana za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim ćelijama je što žena ceo svoj status može da prati preko portala eUprave - od trenutka kada pokrene uslugu, a to znači da je zakazala pregled pred komisijom u zdravstvenoj ustanovi, do trenutka kada materijal stigne u centar za vantelesnu oplodnju gde će se raditi postupak", pojašnjava Đunisijević.

Ističe da za vantelesnu oplodnju uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene koje imaju partnera, ali da je uslov da jedno od njih nema decu i da je taj postupak jedini način da se ostvare kao roditelji.

"Ukoliko se žena prijavljuje bez partnera uslov su godine života i da nema dete", objašnjava Đunisijević.

Đunisijević ukazuje da žene i parovi koji ispunjavaju sve uslove imaju pravo na jedan uvoz reproduktivnih ćelija iz inostranstva, tri postupka vantelesne oplodnje sa uvezenim materijalom, kao i na zamrzavanje embriona.

Kada je reč o dokumentaciji koju žene i parovi moraju da prikupe kako bi ušli u ovaj postupak, Đunisijević podseća da je ona dostupna na sajtu RFZO i upozorava da je neophodno da sve bude prikupljeno pre nego što izađu pred komisiju za vantelesnu oplodnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija