Društvo

BCG vakcinu nisu primile još 62 bebe koje su u Narodnom frontu po rođenju greškom primile fiziološki rastvor

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

18:49

BCG vakcinu nisu primile još 62 bebe koje su u Narodnom frontu po rođenju greškom primile fiziološki rastvor
BCG vakcinu nisu primile još 62 bebe koje su u Narodnom frontu po rođenju greškom primile fiziološki rastvor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukupan broj dece koja treba da budu vakcinisana BCG vakcinom je 676, a do 11. januara vakcinisano je 614 dece, među kojima 521 u Beogradu i 93 van glavnog grada, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Za vakcinaciju su ostale još 62 bebe - 55 iz Beograda i sedam van Beograda, navelo je Ministarstvo zdravlja. Napominje se da je privremene kontraindikacije imalo 29 beba. 

Roditelji 29 beba još nisu zakazali ponuđene termine.

Ministarstva zdravlja napominje da deca mogu biti vakcinisana BCG vakcinom sve dok ne napune godinu dana.

Podsetimo, u GAK "Narodni front" došlo do ozbiljnog propusta zbog kojeg je gotovo 700 novorođenih beba u septembru prošle godine umesto obavezne BSG vakcine primilo fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić je objasnila da je do toga došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena.

Torlakova vakcina BSG je takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva.

"Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama", rekla je ministarka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija