Društvo

Oblačno uz padavine, najviša temperatura 15 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2023

-

07:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji ujutro umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, na visokim planinama i sa snegom. Pre podne i sredinom dana kratkotrajno razvedravanje, a već posle podne i uveče sa jugozapada se očekuje novo naoblačenje, koje će obilne padavine usloviti na zapadu Kosova i Metohije i u delu jugozapadne Srbije južno od linije Priboj - Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar. U ostalim krajevima znatno manja količina padavina.

Duvaće umeren, u košavskom području i na planinama povremeno jak južni i jugoistočni vetar, naročito uveče i u toku noći kada se očekuju i udari olujne jačine. Najniža temperatura od 2 do 8, a najviša od 8 do 16 stepeni. U Beogradu danas toplije, ujutro oblačno s kišom.

"Promenljivo i nestabilno vreme koje nam je doneo prodor ciklona sa Atlantika nastavlja se i danas. Tokom dana će se smenjivati sunčani i oblačni periodi koji će lokalno biti praćeni pljuskovima. Vetar je i dalje pojačan južni, što nam donosi dodatni porast temperature. U ranim jutarnjim satima, u Nišu je izmereno čak 11 stepeni, dok će tokom dana u Beogradu biti do 15 stepeni", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će na planinama južne Srbije danas duvati pojačan i jak jugozapadni vetar, dok će u večernjim satima u košavskom području vetar dostizati olujnu jačinu.

"Uveče i tokom noći, na krajnje jugozapadu i jugu očekuju se obilnije padavine, te je RHMZ izdao crveni meteoalarm, jer će u planinskim predelima biti uslova za bujične poplave", rekla je Gojković.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U sredu ostaje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, lokalno sa pljuskovima, ponegde praćenim grmljavinom. Jaka kiša će i dalje padati u jugozapadnim i južnim predelima, dok će samo na planinskim vrhovima preko 1.500 metara padati sneg. Temperatura je u daljem porastu, te će u ranim jutarnjim satima biti preko 10 stepeni, a tokom dana lokalno i do 17 stepeni.

"U četvrtak, u večernjim satima, dolazi do promene pravca vetra na severozapadni i prodora hladne vazdušne mase sa severa, što će tokom noći i u petak uzrokovati intenzivan pad temperature", kaže Gojković.

Dodaje da će u petak temperatura pasti za više od 10 stepeni. Kiša će padati tokom većeg dela dana, dok u noći između petka i subote padavine prelaze u susnežicu i sneg i u nižim predelima, uz formiranje manjeg snežnog pokrivača.

U noći između četvrtka i petka na jugozapadu Srbije će početi da pada obilan sneg. Snežne padavine će se u petak i subotu tokom dana proširiti na celu zemlju. Od nedelje do kraja perioda (22 - 24.01.) pretežno oblačno, povremeno sa mešovitim padavinama - kišom i snegom slabijeg intenziteta i sa maksimalnim temperaturama od 0 do 5 stepeni.

Upozorenje RHMZ

RHMZ izdao je upozorenje na obolne padavine za područje jugozapadne i južne Srbije. Na Limu kod Prijepolja vodostaj će od 18. do 21. januara biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18.-19. januara, upozorio je Hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Na Ibru kod Raške vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom 18.-19. januara. Kako je navedeno na sajtu RHMZ-a, na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija